Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Prva Amerikanka pod hidžabom na olimpijskim igrama u Riju

Prva Amerikanka pod hidžabom na olimpijskim igrama u Riju

Želim biti primjer drugima i pokazati da ako ste uporni ništa nije nemoguće, izjavila je Ibtihaj Muhammed, koja je osvojila bronzanu medalju u mačevanju na Svjetskom prvenstvu u Atini i tako ostvarila plasman na 31. Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru

 Ibtihaj Muhammed iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koja je osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u mačevanju, biće prva takmičarka sa hidžabom (maramom) koja će predstavljati ovu zemlju na olimpijskim igrama, piše Anadolu Agency (AA).

Ova informacija objavljena je na internet stranici američkog olimpijskog tima u mačevanju. Muhammad (30), koja živi u američkoj državi New Jersey, osvojila je treće mjesto u mačevanju na Svjetskom prvenstvu održanom u Atini prošle sedmice.

Osvajanjem bronzane medalje i 20 poena na Svjetskom kupu Muhammad je ostvarila i plasman na 31. Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru. Ona će tako postati i prva muslimanka sa hidžabom koja će predstavljati SAD na jednoj olimpijadi.

Muhammad je izjavila kako spol, rasa ili religija ne trebaju biti razlog čovjekovog udaljavanja od njegovog cilja.

“Želim biti primjer drugima i pokazati da ako ste uporni ništa nije nemoguće”, izjavila je Muhammad.

Muhammad, koja se pored profesionalnog bavljenja mačevanjem bavi i prodajom modne marke putem interneta, na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u mačevanju će se boriti pojedinačno i ekipno.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top