Kulinarstvo

Prste da poližete: Recept za đem od šljiva na grčki način

Sastojci:
1 kg šljiva
2 kisele jabuke
1 kg šećera
1 kašičica cimeta
1 kesica vanile
2 kašike limunovog soka
5 čaša vode

Priprema:

Pristavite vodu i šećer da se kuhaju, pa operite šljive i očistite košpice, a jabuke oljuštite i narendajte. Kad se sirup ukuha, dodajte voće i mješajte dok se đem ne skuha. Probajte tako što ćete sipati malo na tacnu, pa ako ostaje trag kad se povuče suskom, đem je kuhan.

Dodajte cimet, vanilu, limunov sok pa ostavite da se kuha još dva minuta.

Sklonite s vatre, napunite sterilisane, vruće tegle, zatvorite čvrsto i okrenite tegle naopačke. Neka ostanu na poklopcima sve dok se potpuno ne ohlade, piše portal dnevno.sr.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button