Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Proučena hafiska dova mladom ilijaškom hafizu Abdurahmanu Tabakoviću

Proučena hafiska dova mladom ilijaškom hafizu Abdurahmanu Tabakoviću

U nedjelju, 13. septembra 2015. godine, u Ilijašu proučena je  hafiska dova mladom ilijaškom hafizu Abdurahmanu Tabakoviću

Ovoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Rijaseta IZ-e u BiH, muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković, predstavnici Medžlisa IZ Sarajevo, mnogobrojne zvanice, predstavnici društvenog i političkog života Ilijaša, te rodbina i prijatelji mladog hafiza.

Na svečanoj hafiskoj dovi zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo govorio je o tome da će se i u budućnosti još više njegovati hifz i da će se organizovati škole hifza na prostoru Medžlisa IZ Sarajevo.

Muftija sarajevski Enes Ljevaković u svom je obraćanju govorio o simbolici toga što je Ilijaš novi džemat, ima novu džamiju, te o tome što je grad dobio mladog hafiza kao svojevrstan simbol promjena, osvrnuo se i na blagodati Kur’ana, privilegije ali i odgovornosti koje hifz sa sobom donosi.

Izaslanik Reisu-l-uleme Nusret ef. Abdibegović održao je predavanje u kojem je posebno istaknuo važnost unutarnje motivacije, toga da mlada duša od 10 godina nosi snagu imana, objave i vjere.

Čovjek koji je snažan u vjeri je jak jer neće pokleknuti, neće pasti i ako bude izazova on će se sa svojom vjerom podignuti. Allah šalje milost i poruku na ovog hafiza, na njegovu porodicu i njegov grad. Ovaj svečani čin je znak i veliki ibret, poručio je Abdibegović.

Po završetku besjede izaslanik Reisu-l-uleme pozvao je hafiza Abdurahmana i uručio mu diplomu čijim primanjem je i zvanično proglašen hafizom Časnog Kur’ana.

U Bosni i Hercegovini postoji više od 300 hafiza što je izuzetno za jednu malu zemlju u kojoj arapski nije maternji jezik, a naš Abdurahman se pridružio toj skupini odabranih.

Kur’an je od početka objave za muslimane nešto što je sveto, nešto što dolazi s božanskih izvora. “Zato je svako slovo i svaka riječ bila jedna nebeska riznica. Svaki musliman je ovu nebesku riznicu čuvao na najvrednijem mjestu, u najskrovitijoj unutrašnjosti svoga srca“.

A hafizi će biti prvaci među stanovnicima dženneta. Čestitamo našem hafizu Abdurahmanu Tabakoviću.

muftijstvosaraj.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top