Vijesti iz zemlje

Protestna šetnja: Porodica i prijatelji stradalog Dženana Memića traže rezultate istrage

Građani su šetnjom poručili kako traže istinu i pravdu te naglasili da neće odustati  Više od hiljadu građana Sarajeva, članovi porodice i prijatelji Dženana Memića (22), stradalog prije tri mjeseca u sarajevskom naselju Ilidža, danas je mirnom šetnjom kroz grad od pravosudnih institucija zatražilo da objave rezultate istrage i da odgovaraju za istragu koja je, kako tvrde, vođena krivim smjerom, javlja Anadolu Agency (AA).

Šetnjom iz ulice Vrbanja do zgrade Vlade Kantona Sarajevo, simbolično u 11:55 sati, odjeveni u majice s likom Memića i ispisanom porukom “100 dana strpljenja je dosta”, građani su poručili kako traže istinu i pravdu te naglasili da neće odustati.

Otac stradalog mladića Muriz Memić podsjetio je kako je njegov sin napadnut 8. februara ove godine u Velikoj aleji na Ilidži gdje je zadobio povrede glave od kojih je pao u komu i sedam dana nakon toga, 15. februara, preminuo.

Naglasio je kako istragu o njegovoj smrti, koja je okvalifikovana kao ubistvo, vodi Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo koje još uvijek nije ustanovilo na koji način je mladić zadobio smrtonosnu povredu glave ali je, kako je naglasio Memić, priznalo da je istraga vođena krivim smjerom.

“Ovo su drugi protesti koje smo morali organizovati zbog nerada Tužilaštva KS. Da li ima pomaka u istrazi, mi uopšte ne znamo, nemamo nikakve informacije. Dobili smo samo dopis tužiteljice u kojem ona svu krivicu svaljuje na Ministarstvo unutrašnjih poslova KS koji vodi istragu. Optužuju policajca da je poveo istragu u krivom smjeru, nek istraže da vidimo čija je greška. Očito, ili neće ili ne znaju, iza svega ovoga je neka blokada u radu, očito ne rade ništa, svjesno su mi napisali da je istraga išla u krivom smjeru”, rekao je Memić.

Prema njegovim riječima, istraga se prvobitno vodila kao saobraćajna nesreća, što je u jednom od iskaza potvrdila i Alisa Mutap, djevojka mladića koja se kobne noći nalazila sa njim na Ilidži nakon čega je utvrđeno da povreda koju je zadobio nije posljedica saobraćajne nesreće, već da je riječ o napadu.

Memić dodaje kako je Tužilaštvo KS, samo u prisustvu Mutap i njene porodice, izvršilo rekonstrukciju cijelog događaja, ali da niko od članova porodice ubijenog mladića nije pozvan da prisustvuje.

“Nismo obaviješteni, bitno je da je bila obaviještena porodice Alise Mutap, da su joj bili i otac i majka i sestra na licu mjesta, mi to zovemo druženje u Aleji, to je za tužiteljicu bila ekskluzivna vijest, sada je vijest da je to bilo sijelo u Aleji. Moja kuća je nekoliko stotina metara odatle, niko nas nije obavijestio, valjda smo imali pravo znati za to”, rekao je Memić.

Uz obustavu saobraćaja u glavnoj gradskoj ulici Obala Kulina bana, građani su, uz pištaljke i povike, ispred zgrade Tužilaštva KS zatražili smjenu glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić.

Otac ubijenog je potom Tužilaštvu KS uputio zahtjev u kojem traži da se u istragu ubistva mladića uključe pripadnici Federalne uprave policije (FUP). Također, porodica ubijenog traži da im se na uvid dostavi uviđajna dokumentacija: zapisnik o uviđaju, foto dokumentacija te skice.

Šetnja je nastavljena do zgrade Skupštine KS gdje je Memić istakao kako “odgovornost za nepomake u istrazi u potpunosti dijele i zastupnici Skupštine koji kroz svoje ograne mogu ukazati na propuste pravosudnih institucija”.

“Mi nećemo odustati. Naša borba se nastavlja, time nas je zadužio naš rahmetli Dženan. Nisam bio u prilici da mu pomognem kobne noći kada su ga napali, ali evo sada to činim”, poručio je otac Dženana Memića.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button