Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Protesti u Novom Pazaru: Bošnjaci nemaju povjerenje u državne organe Srbije

Protesti u Novom Pazaru: Bošnjaci nemaju povjerenje u državne organe Srbije

Bošnjaci nemaju povjerenje u državne organe Srbije, poručili su sa današnjeg skupa u Novom Pazaru, koji je organizovala Stranka demokratske akcije Sandžak, i pozvali Vladu Srbije i predstavnike Evropske unije na razgovor o svim problemima s kojima se suočavaju, javlja Anadolu Agency (AA).

Skup “Za vladavinu prava, pravnu sigurnost i jednakost pred zakonom” je organizovan povodom deset godina od upada naoružanih lica u prostorije SDA Sandžaka, nerasvjetljenog pokušaja ubistva Sulejmana Ugljanina i svih ostalih zločina nad Bošnjacima u Sandžaku.

Učesnici protesta su tražili rješavanje slučajeva ubistava i otmica Bošnjaka iz ’90-ih godina, donošenje zakona o lustraciji i vladavinu prava.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin pozvao je danas predstavnike vlasti Srbije i Evropske unije (EU) u Beogradu na razgovore kako bi se uspostavila vladavina prava i vratilo povjerenje u državne organe u regiji Sandžak.

Ugljanin je u svom obraćanu posebno kritikovao rad pravosuđa i policije i njihovog odnosa prema Bošnjacima, istakavši da sudije koji učestvuju u političkim procesima nemaju više prava da sude niti njihove presude obavezuju Bošnjake.

“Pozivam predsjednika Vlade Srbije (Aleksandar Vučić) i predstavnike EU da zajedno nastavimo započete razgovore, da uspostavimo red i program u državnim organima, tužilaštvima, policiji i sudstvu. Da uspostavimo nacionalnu strukturu i usaglasimo sa nacionalnom strukturom stanovništva u Sandžaku i da na taj način gradimo Bošnjacima povjerenje u državne organe”, rekao je Ugljanin u svom obraćanju.

On je istakao da se favorizovanjem većinskog načina na najgrublji način provocira međunacionalno povjerenje i mržnja, da to neće moći dalje i da se mora način da u međunacionalnoj sredini svako uživa svoja prava.

“Bošnjaci su miran, civilizovan i dostojanstven evropski narod. Tražimo da Vlada Srbije i državni organi poštuju Ustav i zakone ove zemlje. Tražimo vladavinu prava, pravnu sigurnost i jednakost pred zakonom”, poručio je Ugljanin.

Na skupu su prethodno govorili narodni poslanici SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Bajro Gegić i Enis Imamović i vijećnik u BNV-u Fuad Baćićanin, navodeći primjere kršenja prava i diskrimancije.

 Imamović je, podsjetivši na nerasvijetljene zločine i ubistva Bošnjaka ’90-ih, ukazao i na diskriminaciju i torturu prema osuđenicima bošnjačke nacionalnost u zatvorima Srbije, dovođenje četnika u formi navijača u Novi Pazar, izgradnju policijskih kampova u blizini sandžačkih gradova i, kako je naveo, dovođenje vojske i demonstracije sile oklopnim vozilima kroz Novi Pazar.

“Nismo zaboravili tenkovske cijevi iznad Novog Pazara, Štrpce ni Sjeverin, ni Rama Berba, ni avione u niskom letu. Nismo zaboravili ni ono ‘sto za jednoga’ i mi i dalje čekamo izvinjenje i tražimo pravdu”, naglasio je Imamović upitavši šta rade tužilaštva i sudovi Srbije.

Tokom protesta bili su istaknuti transparenti na kojima je pisalo “Bošnjaci nisu robovi”, “Stop asimilaciji i aparthejdu”, “Za evropske i NATO integracije”, “Protiv vjerskog šovinizma, nacional-fašizma, socijal-rasizma”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top