Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Protesti protiv Trumpa u Australiji: Njegovi koraci će pokrenuti novi val islamofobije

Protesti protiv Trumpa u Australiji: Njegovi koraci će pokrenuti novi val islamofobije

U nekoliko australskih gradova održani su protesti protiv uredbe predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, kojom se u SAD zabranjuje ulazak stanovnicima nekoliko muslimanskih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti protiv Trumpovih odluka održani su u gradovima Melbourne, Brisbane i Adelaide, a organizatori su više nevladinih organizacija, među kojima i one koja predstavljaju muslimansko stanovništvo u ovoj zemlji. Na protestima je učestvovalo više hiljada osoba.

Na protestu u Melbourneu ispred gradske biblioteke okupilo se oko dvije hiljade građana, koji su poručili kako se odluke koje donosi Trump kose sa principima na kojima je osnovan SAD.

Okupljanju u Melbourneu je prisustvovao i lider Partije zelenih senator Richard Di Natale, te poručio kako je došlo vrijeme suprotstavljanja Donaldu Trumpu.

“Nije vrijeme za šutnju, nego za pokret. Vrijeme je da ustanemo i kažemo ‘Ono što želi Trump, ne podudara se sa onim što mi želimo’. Ovo nije problem samo za SAD, nego korak koji će pokrenuti val islamofobije u cijelom svijetu, zbog toga svi moramo ustati i kazati ‘ne’”, poručio je Di Natale.

Tokom protesta mogle su se čuti parole te vidjeti transparenti sa porukama protivljenja Trumpovim odlukama.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je 20. januara stupio na dužnost predsjednika SAD-a i tokom prve sedmice svog mandata potpisao je stavio je potpis na 15 uredbi, koje je i obećao tokom predizborne kampanje.

Između ostalog potpisao je predsjedničku uredbu kojom je na 30 dana obustavljen ulazak migrantima iz tzv. “zemalja povezanih terorizmom”, a među njima se nalaze Irak, Libija, Sirija, Iran, Sudan, Somalija i Jemen.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top