Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Protest studenata Internacionalnog univerzitetu u Novom Pazaru: Nastavit ćemo studirati kao i dosad

Protest studenata Internacionalnog univerzitetu u Novom Pazaru: Nastavit ćemo studirati kao i dosad

Studenti na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru (UNINP) održali su danas protest u Novom Pazaru zbog odbijanja Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje (NSVO) da akredituje gotovo sve studijske programe na tom privatnom univerzitetu.

Nekoliko stotina studenata koji su nosili majice i kape sa simbolima te obrazovne institucije je tokom protestne šetnje i jednosatnog stajanja na gradskom bedemu isticalo transparent na kojem je pisalo “Ja sam UNINP”.

Prethodno je narodni poslanik u Skupštini Srbije, prvi rektor UNINP-a i bivši sandžački muftija Muamer Zukorlić na temu “Politika pomirenja i udar na Internacionalni univerzitet”, u Velikoj Sali UNINP-a studentima održao javni čas.

Prorektor za nastavu na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru (UNINP) Amela Lukač Zoranić ističe da ta privatna visokoškolska ustanova nije primila nijedno rješenje Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje za žalbe povodom odluka Komisije za akreditaciju i provjeru kvaliteta Republike Srbije.

Ona naglašava da na Internacionalnom univerzitetu još ne znaju šta im je “zamjereno” i vjeruju da će Nacionalni savjet za visoko obrazovanje uzeti u obzir osobenosti same institucije i, kako dodaje, činjenicu da ispunjavaju sve uslove i standarde za sve studijske programe.

“Očekujemo od Ministarstva prosvjete, s obzirom da je to institucija koja vodi računa o univerzitetima i visokom obrazovanju uopšte, da će uzeti u obzir osobenost ove instituje, s jedne, a sa druge strane pozivamo ih da vide šta to mi na Internacionalnom univerzitetu radimo”, rekla je Lukač Zoranić za Anadolu Agency (AA).

Ona je izrazila očekivanja da će Nacionalni savjet za visoko obrazovanje preispitati svoju odluku i podvukla da se na UNINP-u obrazuju mladi ljudi koji kritički razmiljaju i spremni su da učestvuju u boljitku države.

Podsjetivši da je UNINP dozvolu za rad dobio još 2003. godine i da je osnovan na inicijativu narodnog poslanika Muamera Zukorlića, tadašnjeg sandžačkog mufitje, a sada predsjednika Odbora za nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo srbijanske skupštine,ona ukazuje da su od 2009. godine neke odluke od strane državnih organa čekali po nekoliko godina i “svo vrijeme bili u nemilost pojedinih faktora koji su opstruirali rad univerziteta”.

“Jedan studijski program je i akreditiran i to govori o činjenici da mi ispunjavamo standarde. Ako su profesori i uslovi po kojima studenti studiraju na jednom studijskom programu zašto se onda osporavaju na drugim studijskim programima. Očekujem da će ovo što prije da se riječi i da Internacionalni univerzitet uživa sva prava kao ostali univerziteti u Srbiji i regionu”, zaključila je ona.

Studentica treće godine bosanskog jezika na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru Esma Gološ rekla je da su se danas okupili kako bi pokazali vrijednosti univerziteta na kojem studira i da studenti vjeruju da će dobiti akreditaciju.

“Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru se ne mogu poljuljati korijeni, ne vjerujem u to. Nastavićemp da studiramo kao i do sada, jer znanje koje pruža Intenacionalni univerzitet je ono što vrijedi i ono zbog čega se ne odlazi. Studenti se nisu pokolebali da posumnjaju u akreditaciju univerziteta”, poručuje ona.

Organizovali smo protestnu šetnju zbog udara na Internacionalni univerzitet. Nadamo se da će premijer (Aleksandar Vučić), ministarstvo i Bošnjačko nacionalno vijeće ubrzo reagovati“, rekla je studentica Aldina Sijarić.

NSVO Republike Srbije prošle sedmice nije odobrio akreditacije za 17 studijskih programa ovog univerziteta, na osnovnim master i doktorskim studijima.

Na osnovu te odluke, studenti se ne mogu upisivati na željene fakultete, osim za osnovne studije za engleski jezik i književnost, koji je akreditovan 2015. godine.

O četiri studijska programa, kako su prenijeli beogradski mediji, koji su odbijeni u prethodnom krugu akreditacije, zbog proceduralnih propusta Upravni sud je te programe vratio Savjetu na ponovno izjašnjavanje.

Među razlozima za odbijanje akreditacije je navedeno i da su neki predavači strani državljani zaposleni u svojim zemljama, a angažovani su sa 100 odsto radnog vremena na UNINP-u, da ima puno predavača bez objavljenih naučnih radova, te da je jedan broj predavača stekao doktorske diplome kada univerzitet nije imao akreditovane doktorske studije.

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru je, kao prva privatna viskoškolska institucija u Sandžaku, osnovan 2003. godine. Funkcioniše po principu vakufa (zadužbine) i danas broji oko dvije hiljade studenata.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top