Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Protest podrške Rohingyama u Vogošći: Zaustaviti nasilje nad arakanskim muslimanima

Protest podrške Rohingyama u Vogošći: Zaustaviti nasilje nad arakanskim muslimanima

totinjak osoba okupilo se danas u sarajevskoj Vogošći, na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, kako bi osudilo nasilje koje se sprovodi nad arakanskim muslimanima u Mijanmaru i pozvalo da se zaustave ovi nemili događaji koji se sprovode nad nevinim civilima u tom dijelu svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Minutom šutnje ili na neki drugi prigodan način odata je počast nevino stradalim muslimanima Arakana, ali i svim nevino stradalim građanima BiH tokom ‘90-ih godina. Među danas okupljenim su većinom bila djeca koja su u rukama nosila transparente na kojima je pisalo: “Stop genocide”, “Stop Rohingya genocide”.

Poručili su da su “djeca ista” bez obzira na to u kojem dijelu svijeta bila. Upućen je apel da se zaustavi nasilje koje se izvodi nad arakanskim muslimanima.

Hasan Dolovac, predsjednik udruženja Zelene beretke Vogošća, smatra da je sramotno da svijet šuti na ono što se dešava u Mijanmaru.

“Strašne su stvari da se ljudi prave slijepi. Uživaju neki tamo ljudi, a kolju nam djecu sirotinjsku. Stojimo na Trgu Srebrenice, isto se dešavalo našoj djeci. Dali smo glas, želimo da se čuje i to je najviše što mi možemo da uradimo”, poručio je Dolovac.

Naglasio je da “nisu mogli šutjeti na ova dešavanja”.

“Da smo šutili bili bismo isti kao i oni tamo zlikovci. Zato smo danas okupili djecu, da im ovdje pokažemo našu ljubav i da se djeca međusobno vole ma koje vjere i rase bili”, istakao je Dolovac.

Alija Gluhović, načelnik sekcije izviđača Zelene beretke Vogošća, poručio je da je cilj današnjeg okupljanja da se barem na trenutak skrene pažnja moćnika i svjetskih sila i uputi im se apel, jer su oni ti koji mogu da zaustave stradanje Rohingya muslimana u Mijanmaru.

“Željeli smo da se ne svrstavamo u one koji vrše genocid, jer bi naša šutnja sigurno značila da mi podržavamo, odnosno odobravamo ono što se desilo. Jako smo izrevoltirani međunarodnom zajednicom, kao i javnošću, što se o ovom zločinu koji se dešava nad Rohingya muslimanima šuti isto kao što se šutilo ‘90-ih godina na genocid koji se dešavao nad Bošnjacima Srebrenice, Prijedora, odnosno cijele BiH”, kazao je Gluhović.

Nakon novog vala nasilja mijanmarske vojske nad Rohingya muslimanima, koji je počeo 25. augusta, desetine hiljada muslimanskih izbjeglica napustilo je domovinu i utočiste našlo u Bangladešu. Iako su uspjeli spasiti svoje živote, izbjeglice u Bangladešu nemaju nikakvih uslova za život, a najmanje nade za povratkom u domovinu.

Muslimanske izbjeglice iz Mijanmara danima su pješačile, a pritom na leđima nosile sve što je ostalo iza sela koja su sada pepeo. Stotine hiljada je do sada prešlo granicu sa Bangladešom, kilometrima daleko od domovine.

Na mjestu gdje se nalazi izbjeglički kamp, uslova za život nema. Izbjeglice sa nadaju da će im neko pristići u pomoć, a nadu za povratkom u Mijanmar, kako kažu, već su izgubili.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com