Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Prosvjetitelj u Zvorniku: Projekat podrške natalitetu u Podrinju započeo na obalama Drine

Prosvjetitelj u Zvorniku: Projekat podrške natalitetu u Podrinju započeo na obalama Drine

Udruženje "Prosvjetitelj" već duže vremena sprovodi akciju javnog zagovaranja za projekat "Podrška prirodnom priraštaju u Podrinju i manjem BH entitetu", te je u četvrtak 23. januara ove godine poslije Jacija namaza svečano otpočelo sa realizacijom prvih aktivnosti u džamiji u mjestu Šepak na rubnom dijelu općine Zvornik, a na samim obalama rijeke Drine. Redovna aktivnost udruženja "Prosvjetitelj" u ovom slučaju sijelo ogranka Zvornik počelo je svečanim uručenjem novčanih sredstava u iznosu od 500 KM za mladi bračni par Muminović iz ovog mjesta, a koji su nedavno stupili u brak.

Projekat "Podrška prirodnom priraštaju u Podrinju i manjem BH entitetu" zamišljen je kao stimulacija za sklapanje mladih bračnih parova (nupcijalitet) i poticaj za novorođenčadi (natalitet) na navedenom području. Cilj projekta je da svako bošnjačko dijete koje se rodi u manjem entitetu dobije početnih 500 KM kao podrška za osnovne potrepštine novorođenčeta, a da se kasnije isto to dijete prilikom odrastanja prati i nadgleda te mu se olakša i omogući upis u osnovnu školu i pomogne na putu obrazovanja. Pored novorođenčadi kroz ovaj projekt se žele stimulisati i mladi bračni parovi koji stupe u brak i to za početak skromnim novčanim iznosom koji će olakšati prve dane i mjesece zajedničkog života.

Kampanja javnog zagovaranja podrške ovom projektu traje više od godinu dana, a nedavno je počela i otvorena podrška institucija, organizacija i pojedinaca, pa je tako poslije prve podrške za ovaj projekt u iznosu od 3000 KM od strane načelnika općine Tešanj g-dina Suada Huskića, ubrzo uslijedilo praćenje drugih organizacija i institucija te je se za vrlo kratko vrijeme došlo do značajne cifre u iznosu od 12000 KM koja se u narednom periodu treba realizirati i pomoći 12 mladih bračnih parova. Općina Tešanj je već uplatila obećana sredstva, a uskoro će ih u ovom primjeru slijediti općina Lukavac, Medžlis IZ Lukavac (Puračić), općina Bugojno.

Ovim putem pozivamo sve one koji žele podržati ovaj projekat na bilo koji način da kontaktiraju udruženje "Prosvjetitelj" i dogovore tehničke stvari oko realizacije podrške.

Opširnije na portalu UG Prosvjetitelj:

 

Projekat podrške prirodnom priraštaju u Podrinju započeo na obalama Drine u mjestu Šepak

Napomena:

Sve organizacije ili pojedinci koji žele da se uključe u ovaj projekat nek se jave na [email protected] Inače, u ovaj projekat će se uključiti Koordinacija Bošnjačkh NVO (36 članica) kojima trenutno presjedava AKOS. Bujrum, zajedno smo jači!

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top