Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > “Prosvjetitelj” u Zvorniku: Podrška i za novosklopljeni bračni par Smajić

“Prosvjetitelj” u Zvorniku: Podrška i za novosklopljeni bračni par Smajić

Udruženje “Prosvjetitelj” je krajem mjeseca januara otpočelo realizaciju projekta “Podrška prirodnom priraštaju u Podrinju i manjem BH entitetu”. Pomaganje mladih bračnih parova je nastavljeno u petak 14.februara u mjestu Dugio Dio, općina Zvornik finansijskom podrškom u iznosu od 500 KM za Mersudina Smajića koji se šerijatski vjenčao u svojoj porodičnoj kući sa Nizamom Omerović iz mjesta Goduš, općina Sapna (Federacija).

Današnja podrška imala je i simbolično značenje, podsjetimo se da je Dugio Dio mjesto i simbol povratka jer su prvi Bošnjaci koji su se vratili u manji entiet upravo vratili na prostore ove mjesne zajednice i mjesta Jusići u zvorničkoj općini. Mersudin Smajić naš mladoženja u vrijeme povratka prvih Dugodijelaca u svoje domove imao je nepune dvije godine.

Projekat “Podrška prirodnom priraštaju u Podrinju i manjem BH entitetu” zamišljen je kao stimulacija za sklapanje mladih bračnih parova (nupcijalitet) i poticaj za novorođenčadi (natalitet) na navedenom području. Cilj projekta je da svako bošnjačko dijete koje se rodi u manjem entitetu dobije početnih 500 KM kao podrška za osnovne potrepštine novorođenčeta, a da se kasnije isto to dijete prilikom odrastanja prati i nadgleda te mu se olakša i omogući upis u osnovnu školu i pomogne na putu obrazovanja. Pored novorođenčadi kroz ovaj projekt se žele stimulisati i mladi bračni parovi koji stupe u brak i to za početak skromnim novčanim iznosom koji će olakšati prve dane i mjesece zajedničkog života.

Kampanja javnog zagovaranja podrške ovom projektu traje više od godinu dana, a nedavno je počela i otvorena podrška institucija, organizacija i pojedinaca, pa je tako poslije prve podrške za ovaj projekt u iznosu od 3000 KM od strane načelnika općine Tešanj g-dina Suada Huskića, ubrzo uslijedilo praćenje drugih organizacija i institucija te je se za vrlo kratko vrijeme došlo do značajne cifre u iznosu od 12000 KM koja se u narednom periodu treba realizirati i pomoći 12 mladih bračnih parova koji se vjenčaju i 12 novorođenčadi koja se rode u 2014.godini. Džemat Goldau iz Šwicarske donirao je 3000KM i od tih sredstava izdvojeno je i ovih 500KM, a nijet džematlija iz Goldau je da se njihovim sredstvima pomogne tri bračna para i tri bebe. Uz ovaj džemat sredstva sredstva je već uplatila općina Tešanj, a uskoro će ih u ovom primjeru slijediti općina Lukavac, Medžlis IZ Lukavac (Puračić), općina.

Opširnije na prosvjetitelj-muallim.org:

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top