Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Promovisano udruženje bh. diplomanata univeziteta u Turskoj: Uspješne priče na jednom mjestu

Promovisano udruženje bh. diplomanata univeziteta u Turskoj: Uspješne priče na jednom mjestu

Na promociji TUMED-a, kojoj je prisustvovalo oko 200 osoba koje su nekada studirale na univerzitetima u Turskoj, turski ambsador je istakao da je TUMED vrlo značajna platforma za jačanje odnosa među bh. diplomantima ali i odnosa Turske i BiH

  – U Ambasadi Republike Turske večeras je promovisana Asocijacija alumnija univerziteta u Turskoj (TUMED) sa sjedištem u Bosni i Hercegovini gdje je domaćin bio turski ambasador Cihad Erginay, javlja Anadolu Agency (AA).

Na promociji TUMED-a, kojoj je prisustvovalo oko 200 osoba koje su nekada studirale na univerzitetima u Turskoj, turski ambasador je istakao da je TUMED vrlo značajna platforma za jačanje odnosa među bh. diplomantima, ali i odnosa Turske i BiH.

“Kada sam došao na dužnost u BiH odmah sam primijetio da nedostaje jedno ovakvo udruženje koje bi okupljalo studente koji su studirali u Turskoj. Bh. studenti su se okupili i osnovali jedno takvo udruženje. Veliki broj studenata iz BiH odabrao je Tursku za studiranje i to je snažna osnova za jačanje odnosa između Turske i Bosne i Hercegovine. Mislim da će TUMED biti dobra platforma za jačanje postojećih kulturnih i ekonomskih veza dvija zemalja. Ambasada Turske će uvijek biti otvorena za saradnju s Udruženjem. Vrlo je bitno da kroz udruženje diplomanti održavaju međusobne odnose”, kazao je Erginay.

Predsjednik Upravnog odbora TUMED-a Adis Alagić je izjavio da je osnivanje TUMED-a planirano duži period kroz razgovore s mnogim bh. diplomantima.

“Mislim da je TUMED dobra platforma za okupljanje studenata u BiH koji su studirali na turskim univerzitetima. Tri glavna cilja udruženja su, jačanje zajedništva i saradnje među diplomantima, doprinos ekonomskom i socijalnom razvoju BiH i jačanje odnosa između BiH i Turske. U narednom periodu ćemo uspostaviti bazu podataka potencijalnih članova udruženja kao i uspostaviti odnose s institucijama”, kazao je Alagić.

Zamjenik direktora Direkcije za dijasporu prvi vladi Turske Mehmet Kose je na promociji poručio kako je TUMED vrlo važno udruženje za dodatno jačanje kulturnih i ekonomskih odnosa Turske i BiH.

“Udruženje će pomoći da se održe odnosi sa bh. studentima u dugoročnoj perspektivi i ovdje vidimo mnoge uspješne priče na jednom mjestu. Oko 100.000 studenata iz cijelog svijeta se školovalo na univerzitetima u Turskoj. Iz BiH je do sada u Turskoj univerzitete završilo oko 1.500 studenata. Povezivanje među studentima će u narednom periodu biti mnogo snažnije”, istakao je Kose.

Amina Šećerović-Kašli, zamjenica predsjednika Upravnog odbora TUMED-a, je naglasila da je vrlo važno da je osnovano jedno ovakvo udruženje, kako kaže, zbog samih bh. diplomanata, ali i odnosa Turske i BiH.

“Ovdje su se okupili studenti koji su nekada studirali u Istanbulu, Ankari, Izmiru, Konyi. Razmišljali smo da osnujemo ovakvo udruženje i ovo je pravi korak. TUMED će jačati odnose između BiH i Turske”, rekla je ona.

Direktor Turskog kulturnog centra u Sarajevu Mehmet Akif Yaman je na kraju održao prezentaciju u kojoj je govorio o aktivnostima ovog centra. Istakao je kako u Turskom kulturnom centru u Sarajevu više od 2.000 osoba pohađalo kurs turskog jezika, dodajući kako mnogi od njih imaju želju studirati u Turskoj.

Broj potencijalnih članova ovog udruženja doseže 1.500, a cilj je uspostaviti komunikaciju među diplomantima s turskih univerziteta i pomoći najprije u pronalasku posla, a zatim i unapređenju odnosa dviju zemalja.

Iz udruženja navode da će im među prvim zadacima biti zapošljavanje bh. diplomanata, dajući informacije relevantnim institucijama koje žele zapošljavati ljude. Pored toga, baviće se posjetama, seminarima i edukacijom.

Promociji Asocijacije alumnija univerziteta u Turskoj (TUMED) osim bh. diplomanata prisustvovao je i veliki broj predstavnika institucija Republike Turske u BiH.

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top