Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Promovirana knjiga Fikreta Karčića o bh. muslimanima: Muslimani u BiH su i Evropljani i muslimani

Promovirana knjiga Fikreta Karčića o bh. muslimanima: Muslimani u BiH su i Evropljani i muslimani

Riječ je o knjizi koja obuhvata 11 članaka profesora Karčića objavljenih na engleskom jeziku u razdoblju između 1995. i 2010. godine

 Sarajevskoj publici večeras je u sali Gazi Husrev-begove biblioteke predstavljena knjiga “The Other European Muslims: A Bosnian Experience” autora profesora Fikreta Karčića, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o knjizi koja obuhvata jedanaest članaka profesora Karčića objavljenih na engleskom jeziku u razdoblju između 1995. i 2010. godine. Podijeljena je u tri tematska dijela, shodno područjima autorovog zanimanja.

O knjizi su govoriti promotor Amir Karić, urednik izdanja Munir Mujić i sam autor Karčić.

Autor knjige je kazao prisutnima kako je vrlo značajno da muslimani iz Bosne i Hercegovine sve više objavljuju naučne radove na stranima jezicima, posebno na engleskom.

“Veoma je značajno da bosanski muslimani učestvuju u intelektualnoj komunikaciji u svijetu. Inače, ovo je moja druga knjiga na engleskom jeziku”, kazao je Karčić, dodajući kako sve više mladih istraživača i naučnika iz BiH objavljuju radove u poznatim naučnim časopisima na engleskom jeziku.

Amir Karić je kazao kako je ova knjiga vrlo značajna kao odgovor na tvrdnje pojedinih intelektualaca i orijetalista koji su stava da su muslimani na Balkanu prijetnja Evropi.

“Takvi su muslimane na Balkanu predstavljali kao prijetnju Evropi. Kao dokaz islamskog radikalizma su, naprimjer, navodili vojnike muslimane koji su u bivšoj Jugoslaviji odbijali jesti svinjsko meso”, kazao je Karić.

Mujić je istakao kako je knjiga Karčića značajna ako se ima u vidu sveprisutnija predodžba o evropskim muslimanima kao migrantima koji su na neki način stigli na kontitnet Evrope.

“Ova knjiga govori da postoje i oni drugi evropski muslimani koji su autohtoni i nisu migranti, govori da su muslimani u BiH i Evropljani ali i muslimani. Autor je u ovoj knjizi bosanske muslimane predstavio kao samosvjesne i autohtone i koji se trebaju osjećati kao evropski muslimani”, poručio je Mujić.

Autor Karčić je profesor Komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Njegov glavni akademski interes je izučavanje historije islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u post-osmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture. Neke od njegovih najznačajnihih publikacija su “Bošnjaci i izazovi modernosti: kasni osmanlijski i habsburški period”, “Islamske teme i perspektive” i “Studije o šerijatskom pravu i institucijama”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top