Vi ste ovdje
Home > Ostalo > Obavijesti > Promocija nove knjige prof. dr. Sanjina Kodrića

Promocija nove knjige prof. dr. Sanjina Kodrića

Promocija nove knjige prof. dr. Sanjina Kodrića Studia o literaturze Bośni i Hercegowiny: Globalne w lokalnym (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Poznań, 2019) održat će se u utorak, 2. aprila 2019. godine s početkom u 12 sati u Svečanoj sali Dekanata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (Franje Račkog 1).

O knjizi će govoriti: prof. dr. hab. Bogumiła Kaniewska (prorektorica Univerziteta „Adam Mickiewicz“ u Poznanju), prof. dr. hab. Bogusław Zieliński (direktor Instituta za slavensku filologiju Univerziteta „Adam Mickiewicz“ u Poznanju), prof. dr. Muhidin Džanko (Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu) i prof. dr. Dijana Hadžizukić (Fakultet humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru).

Nova knjiga prof. dr. Sanjina Kodrića prva je knjiga jednog bosanskohercegovačkog naučnika u oblasti bosnistike ikad objavljena u Poljskoj, odnosno na poljskom jeziku.

Izdavač knjige je ugledni Univerzitet „Adam Mickiewicz“ iz Poznanja, čiji je Institut za slavensku filologiju jedan od najznačajnijih evropskih slavističkih instituta.

Prof. dr. Sanjin Kodrić (Sarajevo, 1978) redovni je profesor bošnjačke književnosti i teorije književnosti na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dok je kao gostujući profesor ili po pozivu predavao na diplomskim, magistarskim i doktorskim studijima na više univerziteta u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Posebno se bavi novijom bošnjačkom i bosanskohercegovačkom književnošću (19. i 20. st.), naročito u kulturalnoj perspektivi te u vezi s pitanjima interliterarnosti i interkulturalnosti, kao i teorijom historije književnosti i savremenim književnim i kulturalnim teorijama.

Autor je oko 100 naučnih i brojnih stručnih radova objavljenih u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, kao i šest autorskih naučnih knjiga:

  1. Književna prošlost i poetika kulture (Teorija novog historicizma u bosanskohercegovačkoj književnohistorijskoj praksi), Slavistički komitet, Sarajevo, 2010.
  2. Književnost sjećanja: Kulturalno pamćenje i reprezentacija prošlosti u novijoj bošnjačkoj književnosti, Slavistički komitet, Sarajevo, 2012.
  3. Studije iz kulturalne bosnistike (Književnoteorijske i književnohistorijske teme), Slavistički komitet, Sarajevo, 2018.
  4. Bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost (Književnoteorijski i književnohistorijski aspekti određenja književne prakse u Bosni i Hercegovini), Dobra knjiga, Sarajevo, 2018.
  5. Kako su Bošnjaci vidjeli muslimanski Orijent i evropski Zapad (Kulturalno-imagološke studije iz bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti), Dobra knjiga, Sarajevo, 2018.
  6. Studia o literaturze Bośni i Hercegowiny: Globalne w lokalnym, tłumaczenie Magdalena Połczyńska i Magdalena Jankowska, wstęp Bogusław Zieliński, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Poznań, 2019.

Također, uredio je i/ili priredio više od 25 knjiga i zbornika radova, među kojima i autentično i definitivno izdanje pjesničke zbirke Kameni spavač Maka Dizdara (2017) te izdanje pripovjedačke zbirke Pobune Derviša Sušića u ediciji Bošnjačka književnost u 100 knjiga Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini (2017; supriređivač Edin Mulać). Učesnik je ili voditelj dvadesetak domaćih i međunarodnih naučnoistraživačkih projekata, a organizirao je ili učestvovao u organizaciji tridesetak domaćih i međunarodnih naučnih skupova, sve to uz učešće na blizu 100 naučnih skupova u zemlji i, prije svega, u inostranstvu.

Uz različite druge domaće i inostrane naučne, akademske i profesionalne aktivnosti, predsjednik je Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, gdje je i izvršni urednik edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga, jedan od osnivača i zamjenik predsjednika Slavističkog komiteta u Bosni i Hercegovini, gdje je i rukovodilac Odjeljenja za književnost i kulturalne studije te urednik bibliotekeBosnistika i kongresnih zbornika Bosanskohercegovački slavistički kongres za oblast književnosti i kulture, kao i član rukovodstva Bosanskog filološkog društva, gdje je (su)urednik za oblast književnosti u Redakciji časopisa Pismo i konferencijskih zbornika Sarajevski filološki susreti. Između ostalog, član je i Komisije za komparativno proučavanje slavenskih književnosti pri Međunarodnom komitetu slavista, kao i član uredništava, redakcija i/ili naučnih odbora više naučnih časopisa u Bosni i Hercegovini i inostranstvu (Bosnistika plusPhilological Studies,Południowosłowiańskie Zeszyty NaukowePoznańskie Studia SlawistyczneSlavica LodziensiaUniverzitetska misao i dr.).

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top