Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Promocija knjige Uloga institucije visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promocija knjige Uloga institucije visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma

U hotelu Europa u Sarajevu, dana 14. novembra održana je promocija knjige magistrice politologije i asistentice na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Berine Beširović pod nazivom ”Uloga institucije visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma“. U knjizi su obrađeni i predstavljeni mandati četiri visoka predstavnika u periodu od 1995. do 2006. godine, te je ukazano na najznačajnije korake koji su provedeni u procesu implementacije.

Jedan od promotora navedenog djela je bio akademik, prof. dr. Suad Kurtćehajić, koji je kazao: „Visoki predstavnik kao konačni tumač civilnog dijela Dejtonskog sporazuma ima ovlaštenja da otkloni sve prepreke koje stoje na putu njegove pune implementacije, uključujući i uklanjanje iz političkog života svih onih političara bez obzira na funkciju koju obavljaju, a koji rade protivno ovom sporazumu. To su obilato koristili Wolfgang Petritsch i Paddy Ashdown u vrijeme njihovih mandata, a nikako Valentin Inzko koji je tolerisao najgrublje nasrtaje na državu Bosnu i Hercegovinu od Milorada Dodika, propustivši da ga isključi iz političkog života, čime je preuzeo punu odgovornost za sve štetne posljedice koje mogu nastati po Bosnu i Hercegovinu Dodikovim djelovanjem.”

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić je istakao da knjiga autorice Berine Beširević sublimira stavove o brojnim otvorenim pitanjima bosanskohercegovačke zbilje, te podstiče dalje rasprave i promišljanja o “Dejtonskom mirovnom sporazumu”, da li je moglo drugačije, te ulogu i značaj svakog ponaosob visokog predstavnika i njegov doprinos inplementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 „Ova tema je važna za naredne korake BiH, prema njenom državopravnom razvitku, jer je visoki predstavnik krajnji tumač Dejtona i u njegovom mandatu leži ključ za politički napredak. Sve ovlasti su u njegovim rukama i on ima mogućnost da iz politike isključi one koji narušavaju državnost i suverenitet države“ – poručila je Beširović.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top