Književni kutak

Promocija knjige “Sofra: starinsko bosansko kulinarstvo iz kulturološke perspektive”

 U posljednje vrijeme, prema riječima autora, porastao je interes za nematerijalnu kulturnu baštinu u sferi kulinarstva stoga pomenuta knjiga ukazuje na historijsku te kulturološku perspektivu ove teme

  “Sofra: starinsko bosansko kulinarstvo iz kulturološke perspektive” naziv je knjige autora Enesa Kujundžića koja je danas promovisana u Sarajevu u prisustvu velikog broja zainteresovanih građana, piše Anadolu Agency (AA).

U posljednje vrijeme, prema riječima autora, porastao je interes za nematerijalnu kulturnu baštinu u sferi kulinarstva stoga knjiga ukazuje na historijsku te kulturološku perspektivu ove teme. U knjizi je predstavljeno 260 inačića te 47 recepata, a pored njih svoje mjesto u djelu našli su odlomci autora koji se odnose na ulogu sofre-trpeze, u društvenom ambijentu svakodnevnog života.

Promotor knjige, novinar i publicista Raif Čehajić ističe kako sofra simbolizuje višestoljetnu tradiciju bosanskih naroda.

“Sofra je istovremeno simbol okupljanja porodice, svakodnevno tokom obroka, ali i svečanosti praznika, vjenčanja, rađanje djeteta. Borbom protiv zaborava autor izvlači iz naših sjećanja starinske nazive jela i pića dok ih naše okruženje neprimjetno potiskuje u zaborav. Jela, mirisi, vjerovanja, to je sve dio našeg odrastanja”, istakao je Čehajić.

Cilj autora je da se ovo djelo nađe u redovnom nastavnom programu u osnovnom ili srednjem obrazovanju, ali i na visokoškolskim ustanovama koje izučavaju kulturologiju te tradicijsku kulturu. 

U okviru današnje promocije knjige autor je također upriličio predavanje na temu “Tradicijska kultura i primjena UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine” ističući kako je značajno prepoznati važnost o tradicijskoj kulturi u svim segmentima društva koja je nedovoljno istražena.

“Na listi nematerjalne kulturne baštine iz BiH jedino je zmijanjski vez dok su u toku pregovori da na tu listu bude uvršteno i konjičko rezbarstvo. Ja dodajem toj listi starinsko bosansko kulinarstvo i sevdalinku. To je veliki posao, prvo ministarstvo trebaju oformiti tijelo i vidjeti kakva je situacija na terenu. Trebamo biti svjesni da takvo nešto postoji, da ta kulturna nematerijalna baština u BiH postoji”, poručio je Kujundžić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi BiH uspostavila stabilnu listu nematerijalne kulturne baštine stvorila bi se nova slika o zemlji a bila bi obogaćena i turistička ponuda zemlje. 

Profesor Enes Kujundžić vanredni je profesor narodne književnosti na zeničkom Pedagoškom fakutetu.

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button