Vi ste ovdje
Home > Ostalo > Obavijesti > Promocija knjige Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi

Promocija knjige Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi

Nakon Sarajeva, Konjica, Zenice, Beča, Minhena, Kopenhagena, Odnesea, Štokholma, Geteborga, Helsinkija…, ZBOG VELIKOG INTERESOVANJA, ČAST NAM JE POZVATI VAS NA još jednu, sedamnaestu PROMOCIJU KNJIGE: ISLAMSKO KULTURNO NASLIJEĐE U EVROPI, koja će se održati u Sarajevu, 28. novembra u 19:00 sati, u prostorijama Centra IGMG Balkans, u ulici Safvet-bega Bašagića 9, na Baščaršiji. Organizator promocije je: IGMG Balkans – Omladinski sektor.
U knjizi je posebno naglašen život muslimana u Andaluziji (Al-Andalus), koji su živjeli na visokom stepenu kulturne i obrazovana, te dali veliki doprinos današnjem razvoju nauke i tehnologije. Prije svega to se odnosi na Korodobu koja je bila najrazvijeni grad u Evropi u srednjem vijeku. Pored starog dijela grada, Velike džamije, čuvenog mosta preko rijeke Gvadalkivir, koga krasi lukovi čuvene maurske arhitekture, prikazana je Kalahora kula u kojoj je smješten Muzej Andaluzije. U unutrašnjosti Muzeja prikazana je Kordoba u periodu od 9. do 13. vijeka, kada je bila centar kulture, nauke i umjetnosti.
 
Također obrađena je Sevilja, njena historija, te značajni objekti islamskog naslijeđa kao što su Tore del Oro, Alkazar, Giralda (minaret džamije)… Čuvena Alhambra u Granadi, odnosno palate Nasrid dinastije (Komares palata, Lavlja palata…), El Partal, maurska utvrda u Badajozu, ostaci islamske arhitekture u Rondi, čuvena palata Aljaferia u Zaragozi, maurska palata u Lisabonu i dr.
 
Kroz fotografiju je prikazana islamska kaligrafija. teselacija, mukarnas i mokarebe stilovi ukrašavanja unutrašnjosti objekata.

Interesantno je spomenuti Albaniju, u kojoj je sačuvano vrlo malo objekata islamskog naslijeđa, koji danas imaju izuzetnu vrijednost. Većina ih je srušena za vrijeme vladavine komunističkog diktatora Envera Hodže. Vrijedi spomenuti gradove poput Đirokastre i Berata koji su stekli status grada muzeja i upisani su na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine kao primjeri dobro očuvanih osmanskih gradova. Obrađeni su još gradovi Tirana, Skadar, Elbasan… Kada je u pitanju Grčka, pozitivno smo iznenađeni velikim brojem izuzetno dobro očuvanih objekata islamskog naslijeđa. Tu su gradovi Ioannina (Janina), gdje je cijeli stari dio grada očuvan u izvornom obliku (dvije kupolne džamije, medresa, karavan-saraj, veliki broj kuća, biblioteka, kupatilo, zidine. dr). U Trikali i Seresu imamo odlično očuvane dvije džamije koje je radio Mimar Sinan, Medrese džamija u Veriji, koja je bila najveća džamija u ovom gradu za vrijeme Osmanlija i dr. U Atini su u nesposrednoj blizini Partenona očuvane dvije džamije: Džamija Mustafa-age Cistarakisa i Fethije džamija…
Također u knjizi je obrađen veliki broj objekata islamske arhitekture u evropskom dijelu Turske, Makedoniji, Mađarskoj…

Kada je u pitanju bosanska islamska baština obrađene su teme dolaska islama na ove prostore, život muslimana, te ostavština, vakuf Gazi Husrev-bega, Baščaršija, Alipašina džamija u Sarajevu, kuća Alije Đerzeleza, Careva džamija, Stari most u Mostaru, Biščevića kuća i Karađoz-begova džamija, Stara kamena ćuprija u Konjicu, most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, odnosno objekti koji imaju značajnu arhitektonsku i historijsku vrijednost.

NA PROMOCIJI GOVORE:
PROMOTOR: PROF. MIDHAT KASAP – direktor Opće biblioteke u Zenici
PROMOTOR: KENAN ŠURKOVIĆ – historičar umjetnosti, urednik Islamic Arts magazina
KOAUTOR: LEJLA TANOVIĆ – magistar arhitekture
AUTOR: ADIS TANOVIĆ – publicista, putopisac

Nakon promocije u Sarajevu (28.11.), počinju završne pripreme za drugo izdanje knjige “Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi”. Pored Granade, Kordobe, Sevilje, Ronde, Badahoza, Zaragose, Lisabona, Sintre, Istanbula, Edirna, Atine, Janine (Đanina), Trikale, Verije, Seresa, Bitole, Tirane, Berata, Đirokastre, Valone, Elbasana, Skadra, u novom izdanju donosimo interesante priče i fotografije iz Toleda, Almerije, Skoplja, Tetova, Soluna, Arte, Sofije, Plovdiva, Šumena, Vidina, Konstante, Medgidije, Mangalije, Šikloša, Prizrena, Beograda, Niša, Novog Pazara…

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top