Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Promocija knjige ”Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića” u Tuzli

Promocija knjige ”Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića” u Tuzli

Mustafa Busuladžić je primjer intelektualca, mislioca koji je govorio istine o svome narodu, koji se hrabro i kritički sučeljavao sa prošlošću i osvjetljavao je, ali u istom trenutku imao i vizije. Od njegovog strijeljanja, dugo vremena nije govoreno niti o liku Busuladžića, te je nastanak ovakvog djela izniman doprinos izučavanju lika i djela ovog velikana.

Busuladžić kao oličenje intelektualne hrabrosti

U organizaciji medžlisa Islamske zajednice Tuzla i Behram-begove medrese u Tuzli, u amfiteatru Medrese, dana 14. februara 2019. godine održana je promocija knjige “Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića”, autora doc. dr. Mevludina Dizdarevića.

Knjiga “Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića” tematizira život i misao jednog od značajnijih bosanskohercegovačkih mislilaca, a o istoj su ovom prilikom govorili prof. dr. Amir Karić, prof. Mustafa Spahić Mujki i autor hafiz doc. dr. Mevludin Dizdarević. Važno je istaći da štivo koje na znanstveni način, na razini univerzitetske prakse propituje njegov život i kontekst u kojem je djelovao Busuladžić i prati njegove koncepcije suodnosa Istoka i Zapada iznimno važno i korisno.

Prof. dr. Amir Karić je kazao kako se autor Dizdarević bavio iznimno teškim zadatkom, jer se posebno posljednjih godina vodi borba između oprečnih mišljenja o Mustafi Busuladžiću i njegovom djelu „Ovo je veoma smion poduhvat, jer je u ovakvim okolnostima teško održati objektivnost, u čemu je hafiz Dizdarević uspio, iznoseći validne argumente i objektivno predstavljajući djelo Busuladžića. Ovo je djelo koje ogoljuje laži iz skorije historije komunističke vladavine ali u isto vrijeme precizno i detaljnio govori o liku i djelu rahmetli Mustafe Busuladžića stavljajući ga u naše vrijeme i radeći komparaciju sa današnjim aktuelnostima problematike islama, Bošnjaka i zapada.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prof. Mustafa Spahić u svom je izlaganju pojasnio da se u vremenu, svijetu i prilikama u kojima je živio Mustafa Busuladžić morao istovremeno svim žićem i bićem boriti za vjerska, moralno-etička, kulturna, egzistencijalna, medijsko-informativna i politička prava muslimana, Bošnjaka.

Kada sam se prvi put susreo s djelom Mustafe Busuladžića, iznenadio sam se kako piše svježe, aktuelno“ – kazao je Dizdarević. Autor je istakao intelektualnu hrabrost Mustafe Busuladžića, koji sa fesom odlazi u Rim na studije, a nakon povratka u domovinu, nastavlja mukotrpan put i misiju. Također, autor je podsjetio na sljed događaja, da 1945. godine Mustafa biva uhapšen, mučen, da je Mustafi bilo fiktivno suđeno, već dan kasnije je izrečena presuda te biva ubijen. Busuladžić je bio žrtva ambicije da se oduzme značajna komponenta bošnjačkog tijela, a valja kazati da je Mustafa Busuladžić bio intelektualac koji se u svojim radovima doticao Bošnjaka i njihove budućnosti.

 Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top