Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Projekt vrijedan 459 000 dolara: Nove stanice za mjerenje kvalitete zraka u Prijedoru i Goraždu

Projekt vrijedan 459 000 dolara: Nove stanice za mjerenje kvalitete zraka u Prijedoru i Goraždu

Nove i popravljene stanice za mjerenje kvalitete zraka mogućit će preciznije podatke za monitoring klimatskih promjena i objavljivanje upozorenja o zagađenosti zraka široj javnosti  Program Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP) entitetskim hidrometeorološkim zavodima BiH isporučio je dvije nove stanice za monitoring kvalitete zraka i ponovo stavio u funkciju dvije postojeće popravljene stanice, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvije nove stanice specijalizovane za mjerenje sumpor dioksida, azotnih oksida, ugljen monoksida i ozona su postavljene u Prijedoru i Goraždu. Stanice također mogu mjeriti brzinu vjetra i količinu padavina.

Stanice koje su ponovo stavljene u funkciju se nalaze na Ivan Sedlu i Banjoj Luci. Na njima je izvršeno servisiranje postojećih mjernih instrumenata, a dodatno su opremljene meteorološkim senzorima i automatskim zapisivačem podataka.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je rekao da će nove i popravljene stanice za mjerenje kvalitete zraka omogućit preciznije podatke za monitoring klimatskih promjena i objavljivanje upozorenja o zagađenosti zraka široj javnosti.

“Ovo je važno, jer ćemo ovim projektom ojačati infrastrukturu koja se odnosi na monitoring kvalitete zraka u BiH. Za nabavljanje nove opreme i popravljanje stare izdvojeno je 459 hiljada dolara. Upravo danas je proradila i internet stranica ‘www.hidrometeo.ba’ gdje će se svakog trenutka očitavati prisustvo čestica ali i uobičajnih parametara vlažnosti zraka, vjetrova i tako dalje”, kazao je Šarović.

Instaliranje stanica dio je projekta za unaprjeđenje procesa prikupljanja podataka i izvještavanja o okolišu koji implementira UNEP, a finansira Globalni fond za okoliš (GEF).

Predstavnik UNEP-a Pier Carlo Sandei izjavio je kako je svjestan važnosti kvalitete zraka u BiH posebno zbog činjenice kako je zemlja u pregovorima o članstvu u Evropsku uniju.

“Samo monitoring svakako nije dovoljan, moramo učiti više da postignemo poboljšanje kvalitete zraka i razgovarat ćemo o mogućnostima širenja centralnog grijanja u Banjoj Luci i Kantonu Sarajevo. Kvalitet zraka je važno pitanje i aktiviranje stanica predstavlja značajan korak. Naša pažnja usmjerena je na pomoganje BiH u smislu monitoringa zraka. Na Ivan Sedlu stanica će nam omogućiti da mjerimo pozadinsko zagađenje koje ulazi u grad”, rekao je Sandei.

Ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije bh. entiteta RS Srebrenka Golić je rekla da će ove četiri stanice olakšati praćenje kvalitete zraka u oba entiteta.

“Kao resorni ministar želim se zahvaliti na stanicama koje će biti uvezane u mrežu mjernih stanica. Voljela bih da ovih stanica ima više i da ih bude i u RS-u i u FBiH. Mi u RS-u imamo pet stanica, to su stanice gdje su najveći zagađivači. Upravo mreža stanica omogućuje da svakodnevno pratimo kvalitet zraka kako bismo znali kada i gdje trebamo djelovati”, rekla je Golić.

Akos.ba

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com