Ekonomija

Proizvođač ambalaže iz Visokog povećat će plaće radnika za 35 %

Kompanija koja se bavi proizvodnjom kartonske ambalaže i zapošljava 70 ljudi, Neimax iz Visokog, povećat će 2022. plate svojim radnicima za 10 posto u januaru, a onda za još 25 posto tokom godine.

Vrijeme pandemije Covid-19 je bilo jako izazovno za papirnu industriju, a posebno za kartonsku ambalažu od valovitog kartona. Prvi problemi s kojima su se susreli su bili logističke prirode.

Sljedeći izazov je povećanje cijena sirovina koje je na kraju godine iznosilo više od 100 posto. Izazov s kojim se još uvijek bore je nestašica sirovina, a istom se ne nazire kraj u 2022. godini.

– Mlad i agilan tim zaposlenika Neimaxa je uspješno odgovorio izazovima s kojima se susreo, te se i pored jako ozbiljnih problema došlo do značajnog rasta u 2021. godini. Rastom od preko 40 posto u 2021. godini smo dodatno učvrstili svoju poziciju lidera u proizvodnji kartonske ambalaže u BiH. Ugovoreni poslovi s renomiranim klijentima pokazuju da ćemo i naredne godine nastaviti istim tempom rasta, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu – kažu iz kompanije Neimax.

Poslovna politika osnivača Neimaxa je da samo zadovoljan radnik može dati pravi rezultat.

– Svjesni činjenice da je sve poskupilo odlučili smo da od januara 2022. godine povećamo primanja zaposlenih za 10 posto samo zbog rasta troškova života. Već duže vrijeme nam je jasno da ćemo, ako ne želimo odliv zaposlenih, morati približavati primanja zaposlenih u BiH onima koja se nude u EU. Osim povećanja plata zbog troškova života, uprava Neimaxa je odlučila da će, u toku 2022. godine, izvršiti dodatna povećanja primanja zaposlenih za oko 25 posto. Zbog povećanja materijalnih primanja zaposlenih i još nekoliko drugih poslovnih poteza u sektoru ljudskih resursa očekujemo značajno povećanje zadovoljstva naših zaposlenika – navode iz kompanije.

Kompanija Neimax d.o.o. iz Visokog je osnovana 1991. godine, a od 2002. godine bavi se proizvodnjom kartonske ambalaže. Trenutno proizvodi valoviti karton i kartonsku ambalažu za drvnu, prehrambenu i auto industriju. Oko 45 posto svoje proizvodnje izvozi u zemlje bivše Jugoslavije i zapošljava 70 zaposlenika.

biznisinfo.ba

Povezani članci

Back to top button