Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > Proizvedeni u Tešnju: Postavljeni prvi kontejneri za e-otpad u Sarajevu

Društvo ZEOS eko-sistem, ovlašteni operater sistema za električni i elektronski otpad, postavilo je specijalne kontejnere za odvojeno odlaganje e-otpada, koji su proizvedeni u Tešnju.

Proizvedeni u Tešnju: Postavljeni prvi kontejneri za e-otpad u Sarajevu

U ponedjeljak su postavljeni su kontejneri na tri lokacije u Sarajevu.

– Pozivamo sve građane Sarajeva da odlažu svoj e-otpad u specijalne kontejnere i time direktno doprinesu očuvanju okoliša i zdravlja ljudi, smanjenju e-otpada na deponijama i otvaranju novih zelenih radnih mjesta. Naredne godine planiramo postavljenje specijalnih kontejnera za e-otpad širom Bosne i Hercegovine, rekla je Elma Babić-Džihanić, pomoćnica direktora ZEOS eko-sistem d.o.o.

Društvo će kontinuirano vršiti pražnjenje kontejnera i edukaciju šire javnosti o mogućnostima odvojenog sakupljanja e-otpada, njegovim opasnostima i prednostima, naročito u današnjem vremenu kada je na zapadu veoma aktuelna cirkularna ekonomija, gdje BiH ima veliki potencijal dobivanja sredstava iz EU fondova.

U kontejner se može odložiti sav e-otpad koji može stati u njegov otvor. Električni i elektronski otpad se odnosi na sve stare odbačene i pokvarene uređaje koji su radili na struju ili baterije. Kontejneri su postavljeni u okviru realizacije projekta “Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo” Centra za okolišno održivi razvoj (COOR).

Inače, u prosjeku je svaki stanovnik planete Zemlje prošle godine generirao 6,1 kilogram električnog i elektronskog otpada (e-otpada). Količina e-otpada u Evropi raste čak tri puta brže od ostalih kategorija otpada.

U toku 2016. godine je generisana količina e-otpada, u koju spadaju zamrzivači, mali kućanski aparati, IT oprema, mobiteli, televizori, igračke, električni alat i sl., da bi se sa istom moglo napuniti čak 1,2 miliona kamiona. Ilustracije radi, to je jedna velika kolona od New Yorka do Bangkoka i nazad.

U izvještaju Ujedinjenih nacija navedeno je da je najviše otpada generisano u Australiji i Novom Zelandu (17,3 kilograma), a samo 6% je reciklirano. Slijedi Evropa sa 16,6 kilograma po stanovniku, a reciklirali su samo 33%.

U istom izvještaju je navedeno da je u Bosni i Hercegovini generisano 6,5 kilograma e-otpada u 2016. godini. ZEOS eko-sistem će u 2017. godini sakupiti oko 1800 tona e-otpada, što predstavlja oko 30% od plasirane količine e-opreme.

biznisinfo.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com