Kolumne i intervjuiU Fokusu

Profesor Husnija Kamberović za Akos.ba: Dan državnosti je prilika da ojačamo svoju vjeru u snagu i važnost države

U sklopu kampanje  portala Akos.ba pod nazivom “Bosna i Hercegovina – moja domovina” sa ciljem promocije predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine donosimo vam niz kratkih razgovora sa našim istaknutim intelektualcima. U nastavku pročitajte poruku dr. Husnije Kamberovića, profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Razgovarao: Admir Lisica

Akos.ba: U svojoj tisućljetnoj historiji Bosna i Hercegovina je prošla kroz mnogo toga. Međutim, uprkos svim nedaćama koje su joj stajale na putu naša domovina Bosna i Hercegovina je opstala prkoseći teškim vremenima. Šta za Vas predstavlja riječ domovina?

Husnija Kamberović: Šta vrijedi život bez domovine? Za mene je zabrinjavajuće to što se teška prošlost naše domovine, umjesto da počiva u miru, danas pojavljuje kao snažan rušilački faktor usmjeren prema našoj domovini.   A za domovinu se uvijek vrijedi boriti. Međutim, domovina nije samo mjesto gdje ste se rodili i rasli, ili mjesto gdje vam je dom, nego i mjesto u kojem možete dostojanstveno živjeti.  Ja imam jednu domovinu – Bosnu i Hercegovinu. Ovdje sam se rodio, rastao, izgradio kao čovjek; mnogo toga sam naučio izvan domovine, ali je Bosna i Hercegovina bila, jeste i ostat će  mjesto moga življenja.  Ostat će moja domovina!

Akos.ba: Vaša poruka čitaocima portala Akos.ba povodom nastupajućeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine?

Husnija Kamberović: Bosna i Hercegovina je u svojoj dugoj historiji prolazila kroz različita iskušenja, koja su ponekad bila i preteška. I danas su vremena teška, iskušenja prevelika za naša slaba pleća, podijeljeni smo, živimo u vremenu nepovjerenja i bahatosti političke klase. Ali, zbog te političke klase ne smijemo dovesti u pitanje naš odnos prema Bosni i Hercegovini kao državi. Upravo su ovi datumi, kada svoju pažnju usmjeravamo na Dan državnosti, prilika da ojačamo svoju vjeru u snagu i važnost države. Ne gubimo nadu, ali i ne dozvolimo da nam politička klasa stalno obećava bolju budućnost. Imamo pravo i na bolju sadašnjost!

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button