Islamske teme

Pročitaj i pokušaj ne zaplakati – kako istinska ulema koristi vrijeme u zatvoru

Navršila se godina dana kako je šejh Sallah Sultan uhapšen, tim povodom, on je uputio pismo u kojem je iznio 11 stvari koje je u toku te godine u tamnici postigao, pogledajte ih:

1. Proučio sam cio Kur’an na namazu više od stotinu puta…
2. Uzeo sam i’džazu za Buharijevu zbirku hadisa, želja koju sam imao dugo vremena, a koja mi se sad ostvarila.
3. Tokom ove godine sam pročitao tefsira, fikhskih djela, djela iz arapskog jezika, iz književnosti koliko nisam uspio pročitati za prethodnih pet godina.
4. Napisao sam brojna djela i tekstove iz tefsira, hadisa, fikha i arapskog jezika, kao i pedeset kazivanja o mojim putovanjima širom svijeta, tako mi je knjiga postala najbolji prijatelj u osami.
5. Upoznao sam brojne mladiće, ljude, koji su istinski vrh bogobojaznosti, skrušenosti i morala. Druženje sa njima je bio drugi Džennet u ovoj tamnici nakon osamljivanja sa Uzvišenim Allahom.
6. Upoznao sam potpunu posvećenost, strpljivost i iman moje porodice koja je uprkos bolu za mnom i mojim sinom Muhammedom, to podnijela. Sve to je u mome srcu povećalo ljubav prema njima i poštovanje koje sam im iskazivao.
7. Posjetili su me ljudi koji su izvor svjetlosti i pobožnosti.
8. Allah me je počastio da budem na usluzi, kao otac i stariji brat, ljudima koji su prolazili kroz torture u zatvoru, a u isto vrijeme budem poput britke sablje u odbrani istine i pravde.
9. Zavjetovao sam se da ću svakodnevno postiti sve dok ne napustim zatvor, kako ne bih propustio priliku na sehuru i pri iftaru da dovim, onda kada se dova prima. U tim dovama sam molio Allaha da kazni zločince, a da dobrim robovima podari ustrajnost i čvrstinu.
10. Svake noći prije sna sam molio Allaha da mi ne uskrati da vidim ono što su mi zulumćari uskratili, i tako mi Allaha, svake noći sam sanjao namaz u džematu, halke i okupljanja uleme, predavanja, seminare, sve ono što sam volio, a tiranin mi je uskratio.
11. Vodio sam računa o svome zdravlju i fizičkoj spremnosti, tako da sam uveo svoj dnevni sportski program, i hvala Allahu, prakticiram ono što nisam ni kao mladić od dvadeset godina prakticirao.

Povezano:

Sallah Sultan- sultan među alimima

Ne isčezava nada iz vjerničkog srca

Gospodar je jedan i život je jedan

IslamBosna.ba

Povezani članci