Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Probudio se ‘krajiški div’ – Proizvedeno 300-milionito pakovanje Topsa

Probudio se ‘krajiški div’ – Proizvedeno 300-milionito pakovanje Topsa

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović posjetio je danas sa saradnicima kompaniju AC FOOD u Velikoj Kladuši i pri tome svečano upakovao 300-milionito pakovanje Topsa, biskvita sa tradicijom dugom 37 godina. Prilikom posjete Izetbegović se upoznao sa dosadašnjim naporima i planovima novosnovane kompanije kojima se brandovi Agrokomerca namjeravaju vratiti na police trgovina, a industrijska postrojenja ovog nekadašnjeg krajiškog giganta pokrenuti na dobro Bosanske Krajine i cijele Bosne i Hercegovine.

Visoku delegaciju na čelu sa Izetbegovićem a u kojoj su bili i Šemsudin Dedić ministar poljoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kao i premijer Unsko – sanskog kantona Husein Rošić, dočekali su Sulejman Hrvić predsjednik Nadzornog odbora AS GROUP sa saradnicima, te radnice i radnici kompanije AC FOOD kao i njen direktor Smail Korajlić.

«Danas smo svečano upakovali 300-milioniti Tops za koji kažu da je jedan od najomiljenijih biskvita u regiji. Treba nam više ovakvih pozitivnih priča i bilo bi dobro da slijedimo primjer ove kompanije i ovih vrijednih ljudi. Agrokomerc su podizale generacije čestitih radnika i vrsnih znalaca, i mi ćemo učiniti sve da ga ponovno dignemo na noge. Predugo je ‘krajiški div’ spavao, i vrijeme je da ga probudimo na dobro i korist Bosanske Krajine i cijele Bosne i Hercegovine. Ovo što smo danas vidjeli u AC FOOD-u ulijeva nadu i pruža realna očekivanja da bi uskoro mogli imati još veću popunjenost kapaciteta i još više radnih mjesta», izjavio je Izetbegović.

AC FOOD d.o.o. iz Velike Kladuše novosnovana je kompanija za proizvodnju hrane i članica je AS GROUP. Kompanija zapošljava 105 radnika, a u okviru unaprijeđenja proizvodnje i povećanja kapaciteta u planu je razvoj konditorskih proizvoda, kao i pokretanje programa čokolade. U AC FOOD namjeravju iskoristiti neke prednosti koje imaju, jer malo je poznato da ova tvornica jedina u regiji ima zaokružen tehnološki sistem proizvodnje čokolade od svježeg kakaovca do gotovog proizvoda. Sljedeće godine planirano je pokretanje programa proizvodnje mesa i farmi koka nosilja, tj. proizvodnje jaja, navode u ovoj kompaniji.

«Izuzetna nam je čast što smo danas mogli ugostiti člana Predsjedništva BiH gospodina Bakira Izetbegovića i što smo ovaj naš jubiljej mogli podijeliti sa našim gostima. Možemo kazati da smo na dobrom putu da to i ostvarimo, premda smo ušli u posao praktično tek u 5. mjesecu ove godine. Naša strategija je da sa puno malih ili većih koraka pokrenemo što više raspoloživih kapaciteta Agrokomerca. Budemo li tako radili, svi zajedno u našoj Krajini možemo samo biti na dobitku«, kazao je Smail Korajlić direktor AC FOOD.

Brand Tops proizvodi se od 1980. godine i jedan je od najpoznatijih brandova te vrste u regiji. U AC FOOD-u već su pokrenuti procesi inoviranja ovog branda sa novim okusima i pakovanjima, u smislu daljeg jačanja tržišne pozicije, ali i udovoljavanju očekivanja ljubitelja ovog biskvita.

Tops i drugi proizvodi Agrokomerca kao što su Pettit, Čajni kolutići, Mljeveni keks, itd., uz plasman na domaće tržište izvoze se u Hrvatsku, Srbiju, na Kosovo, Crnu Goru, Makedoniju, Sloveniju, Austriju, Sjedinjene Američke Države, i odnedavno u Irak.  U planu je pokretanje programa supa i začina Vegedor kao i ponovno oživljavanje branda čokoladnih namaza Maza i bar čokolada Kremipan.

Od kako je AC FOOD preuzeo proizvodnju u dijelu pogona Agrokomerca samo izvoz u susjednu Hrvatsku povećan je za 33 posto u posljednja dva mjeseca u odnosu na isti period lani.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top