Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Problemi u Janji zbog bosanskog jezika: Roditelji najavljuju tužbe protiv škole, učenici bojkotovali nastavu

Problemi u Janji zbog bosanskog jezika: Roditelji najavljuju tužbe protiv škole, učenici bojkotovali nastavu

Kao da problem sa tzv. bošnjačkim jezikom nije dovoljan, uprava škole je, nakon što je prekjučer proslavljen kraj školske godine, obavijestila učenike bošnjačke nacionalnosti da danas i sutra moraju nadoknaditi časove sa kojih su izostali tokom bajramskih praznika prošle godine. Zbog bosanskog jezika, koji im prvi put nakon 13 godina u svjedočanstva upisuju kao “jezik bošnjačkog naroda”, roditelji 489 učenika bošnjačke nacionalnosti iz Janje kod Bijeljine, najavljuju pojedinačne i kolektivne tužbe protiv odgovornih u Osnovnoj školi Meša Selimović, javlja Anadolu Agency (AA).

Janja je mjesto u koje se, prema riječima Mustafe Gradaščevića, predsjednika Mjesne zajednice, vratilo 95 procenata prijeratnih stanovnika, Bošnjaka. Vratili su i obnovili svoju imovinu, a danas u ovom mjestu na obali rijeke Drine živi 6.500 Bošnjaka.

Proteklih 13 godina, pričaju zabrinuti roditelji, nije bilo nikakvih problema. Od 2003. u centralnoj školi Meša Selimović, u kojoj su bošnjačka djeca većinski učenici, izučava se tzv. nacionalna grupa predmeta tj. Priroda i društvo, Historija, Geografija i Bosanski jezik prema nastavnom planu i programu koji se realizira u Tuzlanskom kantonu. Dakle, duže od deceniju u rubriku jezik upisivao se naziv bosanski, a učenici su posljednje ocjene iz navedenog jezika dobili na polugodištu ove školske godine. Prilikom zaključivanja ocjena prošle sedmice, pojavio se “jezik bošnjačkog naroda”.

“Alarmirali smo sve što smo mogli, od ministarstava na državnom i entitetskim nivoima, zatim ambasade, međunarodne organizacije koje djeluju ovdje, OSCE, OHR itd. Međutim, svi su nam rekli da je ključ rješenja problema u rukama jednog čovjeka, koji postaje diktator, a to se zna, to je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska”, navodi Gradaščević u razgovoru za AA.

Stanovnici Janje usaglasili su se da školi pošalju zahtjev da se u đačkim knjižicama navodi samo bosanski jezik. U suprotnom, tvrdi Alija Alihodžić, poduzet će oštrije korake.

“Mi, roditelji, šaljemo zahtjev školi da se u đačku knjižicu djeteta upiše isključivo bosanski jezik, jer na to imamo ustavno pravo, zagarantirano od strane Ustavnog suda BiH, od 25. maja 2016. godine. Jedna ovjerena kopija ide njima, u školu, a jedna nama i ona će nam koristiti kao potpora za tužbu ako se ne usvoji naš zahtjev”, naglašava Alihodžić.

No, 55 učenika koji su ovih dana završili deveti razred, bili su primorani preuzeti svjedočanstva u kojima je navedeno da su izučavali “bošnjački jezik”.

“Nažalost, učenici devetih razreda morali su preuzeti takva svjedočanstva zbog upisa u srednje škole, mada ta svjedočanstva smatramo neustavnim, jer na njima ne piše jezik koji su naša djeca učila ovih godina. Piše jezik bošnjačkog naroda, za koji nisam čula da postoji, nego nam ga je neko nametnuo. Ta su djeca morala da uzmu svjedočanstva, ali učenici od drugog do osmog razreda neće preuzeti đačke knjižice jer je to nama neustavno i protuzakonito”, izjavila je Arifa Junuzović iz Vijeća roditelja OŠ Meša Selimović.

Kao da problem sa mijenjanjem naziva jezika nije dovoljan, školska uprava potrudila se da dodatno diskriminira djecu, pa je nakon što je u utorak proslavljen kraj školske godine, obavijestila učenike bošnjačke nacionalnosti da danas i sutra moraju nadoknaditi nastavu sa koje su izostali tokom bajramskih praznika prošle godine.

Međutim, školsko dvorište danas je bilo pusto. U znak bojkota odluke školske uprave, na nastavi se nije pojavilo 430 djece do osmog razreda. Njihovi roditelji poručuju da će isto postupiti i sutra.

“Moje dvoje djece danas ni sutra neće ići u školu zbog bojkota i nadoknade nastave jer nisu išli dva dana Bajrama. Međutim i da nije bilo nadoknade zbog Bajrama, moja djeca ne bi išla u školu zbog problema sa nazivom jezika”, poručila je Amira Zakomac, dodajući da se nada da će se problem kršenja prava učenika u bh. entitetu Republika Srpska što prije riješiti.

U vezi sa nadoknadom nastave, pojašnjava Gradaščević, spominjao se i dan kada je u školi vršeno testiranje, kojem su, ističe on, prisustvovali đaci i jedne i druge nacionalnosti, dok se na nadoknadu pozivaju samo učenici Bošnjaci.

Ostali smo uskraćeni za komentare Milice Perković-Blagojević, direktorice OŠ Meša Selimović u Janji, koja je ranije isticala da je “škola primjer pozitivne prakse u BiH”. Tokom posjete ekipe AA školi, ona, navodno, nije bila na radnom mjestu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top