Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Priznanje bh. fotografkinji: Fotografija ‘Zlatna dolina’ Belme Čorbo krasi čuveni pariški Louvre

Priznanje bh. fotografkinji: Fotografija ‘Zlatna dolina’ Belme Čorbo krasi čuveni pariški Louvre

Belma Čorbo, zaljubljenica koja se fotografijom i dizajnom počela baviti iz hobija, a zatim profesionalno još 2005. godine, nedavno je dobila veliko priznanje, pozivnicom i iz čuvenog pariškog Louvrea

 

Njene fotografije u potpisu “BelmaART”, već odavno krase velike svjetske galerije, među kojima su i italijanski modni časopis “Vouge”, stranica “500 PX” te uvažena galerija “National Geographica”.

-Od početka bavljenja fotografijom upoznala sam se sa svim prednostima koje mi je pružao internet, kao prozor u svijet, i 2007. počela sam svoje radove stidljivo predstavljati javnosti širom svijeta kroz mnogobrojne sajtove i galerije koje okupljaju ljubitelje fotografije širom svijeta-kazala je za Bportal.ba Belma Čorbo.

Krajem juna Belma je dobila pozivnicu da sa svojim fotografijama učestvujem na velikoj smotri umjetnosti u Francuskoj. Pozvani su fotografe širom svjeta da pošalju svoje radove.

U velikoj konkurenciji moja fotografija”Zlatna dolina” izabrana je od strane publike i žirija i zajedno sa velikim brojem fotografija umjetnika iz 161 države svijeta predstavljena na video zidu na izložbi 13. jula u hramu umjetnosti u Louvru-kaže za Bportal.ba Čorbo.

Za sve nas koji nisu imali priliku da posjete Pariz i ovu izložbu napravljen je online katalog izložbe, a fotografija bosanskohercegovačke umjetnice nalazi se na 13. stranici kataloga koji možete pogledati na linku:http://issuu.com/exposureaward/docs/the_landscape_collection?e=16695655/14431308 .

-Moja velika inspiracija je moje divno Sarajevo, sve ono što ga predstavlja, okružuje, čini onakvim kakvo jeste i kakvim ga volim . Pored svih problema sa kojim se kao društvo susrećemo, ja se trudim da na svojim fotografijama zabilježim sve ono što je sjajno, divno, lijepo jer je previše ružnih i tužnih stvari oko nas. Tako je i fotografija “Zlatna dolina” zapravo uhvaćeni i poneseni detalj naše prelijepe Bjelašnice i predstavlja ljepotu i bogatstvo koje imamo , ali ga ne vidimo zato što “tumaramo po gustoj i mračnoj šumi” životnih problema i svakodnevnice, kazala je Čorbo.

bportal.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top