Kupujmo domaće i halal

Privredna komora FBiH dodjeljivat će znakove “BH kvaliteta” i “Izvorno domaće”

Privredna Komora Federacije BiH trenutno je u fazi završnih priprema dokumentacije za projekat vizualnog označavanja kvalitetnih domaćih proizvoda putem kojeg će se domaćim proizvodima dodjeljivati znakovi “BH kvaliteta” i “Izvorno domaće”.

Projekat podrazumijeva kompletnu proceduru od zahtjeva kompanije za korištenje i upotrebu tih znakova do izdavanja rješenja o korištenju znakova mjerodavnih tijela Komore, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

– Vijeće za vizualno označavanje i tehničke komisije pri Komori provoditi će proceduru provjere uvjeta zainteresiranih kompanija, proizvoda i usluga za korištenje i upotrebu znakova kvalitete i izvornosti te će predlagati rješenja o dodjeli znakova. Ustanovit će se i registar korisnika znakova te grupacija za unapređenje kvalitete i promociju domaćih proizvoda i usluga. O svim ovim procesima brigu će voditi Tim za kvalitetu naše Komore, navodi se u saopćenju.

Iz Komore ističu kako bi znakovi kvalitete trebali jamčiti kvalitetu proizvoda, ulijevati povjerenje kod potrošača i osiguravati tim proizvodima lakši prodor na domaća i ino tržišta.

Navode kako od samih početaka proaktivno učestvuju u kampanji “Kupujmo domaće” čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti kupovine ovakvih proizvoda koje dovode do povećanja ukupne konkurentnosti domaćih proizvoda i očuvanja BH identiteta.

Tim povodom Komora je detaljno sa svojim strateškim partnerima i suorganizatorima razradila koncept kampanje te će od 9. juna do 7. julja organizirati deset akcija u svim kantonalnim centrima poštujući sve propisane sigurnosne i epidemiološke mjere.

Prva promotivna akcija počinje u Tuzli u saradnji s jednim od strateških partnera akcije, kompanijom BINGO.

– Namjera nam je da se ova kampanja provodi svake godine u svim kantonima, ali svake godine u drugim općinama i gradovima. U prvoj godini provođenja ove kampanje odlučili smo se za kantonalne centre, saopćili su iz Privredne komore FBiH.

Akos.ab

Povezani članci

Back to top button