Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Pritisak na Tursku: Šteta od terorizma dvije milijarde eura

Pritisak na Tursku: Šteta od terorizma dvije milijarde eura

Turski ministar finansija kaže kako je šteta pričinjena građanima u pomenutom iznosu nadoknađena. Ministar finansija Turske Naci Agbal izjavio je u petak kako je terorizam u posljednjih nešto više od deset godina nanio štetu na imovini građana Turske u visini od oko dvije miljarde eura.

On je u Ankari kazao kako je šteta pričinjena građanima u pomenutom iznosu, pretežno na istoku i jugoistoku zemlje, nadoknađena, javlja Anadolija.

Šteta pričinjena u posljednjih nekoliko mjeseci također će, rekao je Agbal, biti nadoknađena.

Ministar je dodao kako se cijela rijega jugoistočne i istočne Turske pokušava povezati s terorizmom posebno od kako je vladajuća Partija pravde i razvoja kroz duže od deceniju uspješno radila na rješavanju pitanja terorizma.

Borba do uništena terorista

“U periodu kada je politika najslobodnija, kada su otvoreni svi politički kanali, pokušavaju na nelegalan način uz upotrebu oružja pokrenuti određene aktivnosti. Zar država neće nešto uraditi na sve to?”, pojasnio je ministar i upozorio da će borba protiv terorizma, protiv Radničke partije Kurdistana, biti nastavljena.

Agbal je kazao kako će država u potpunosti ispuniti svoju obavezu o pitanju sigurnosti i dodao da je politika nešto drugo i da će se politički kanali koji nude rješenja držati otvorenima.

“Borba će se nastaviti sve do uništenja terorističkih aktivnosti, teorista i onih koji zagovaraju terorizam. Ovi elementi će biti potpuno uklonjeni iz regije”, istakao je Agbal.

“Država je vrlo oprezna po pitanju tačke odvajanja terorista od običnih građana. Razlog nastavka operacija na ovaj način je da građani ni na jedan način ne budu ugroženi. Zbog toga će naša borba biti nastavljena”, kazao je Agbal.

Turske snage sigurnosti provode opsežne vojne operacije na jugoistoku zemlje od sredine decembra prošle godine.

Ubijeno oko 600 pripadnika PKK-a

U mjestima Sur i Cizre do sada je ubijeno oko 600 pripadnika PKK-a.

PKK je intenzivirao oružane aktivnosti od kraja jula prošle godine, a od tada je napadima u Turskoj ubijeno najmanje 240 pripadnika snaga sigurnosti.

PKK se nalazi na listi terorističkih organizacija Turske, SAD-a i Evropske unije.

Tenzije u Turskoj eskalirale su u julu 2015. godine.

Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com