Liderstvo i menadžmentU FokusuZa djecu i omladinu

Pristupajte djelima i ciljevima iskreno

Ovaj hadis je vjerovatno najpoznatiji hadis na svijetu kojeg su mnogi stavljali na početku svojih knjiga, a imali su dobar razlog za to. Vrlo je općenit i može se primjeniti na bilo koju temu, između ostalog i za samopomoć. Prvo pitanje koje sebi moramo postaviti jeste: zašto smo zainteresirani za samopomoć? Šta nas to motivira? Da li su naši ciljevi plemeniti ili egoistični? Da li su isključivo dunjalučki ili su ahiretski? Ko će imati koristi od unapređenja nas samih – samo mi ili cijeli ummet? Musliman nije sebičan ili vođen isključivo svojim željama. Musliman  se fokusira na veću sliku i teži da ovaj svijet učini boljim mjestom. Svaki cilj kojeg konceptualiziramo, mora ispunjavati slijedeće uslove:

  1. Mora biti halal
  2. Mora biti koristan
  3. Ne smije štetiti nikome

Najbolje je postaviti ciljeve koji donose korist ummetu i unapređuju ga, ili u najmanju ruku da ne uzrokuju štetu. Određivanje ciljeva je temelj ličnog usavršavanja. Ključna razlika između ljudi koji napreduju iskorištavajući cijeli svoj potencijal i oni koji to ne ostvaruju, jeste to da prvi imaju ciljeve prema kojima napreduju, dok drugi to nemaju.

Cilj može biti bilo šta: da budeš bolji musliman, više zarađuješ, migriraš u bolju zemlju, diplomiranje, promjena karijere, izgubiti koju kilu ili biti bolji roditelj. Ključno je učiniti cilj specifičnim što je više moguće i odrediti vremenski rok za ostvarenje cilja.

Zajednički akronim za ovo je P.A.M.E.T.N.I. ciljevi i što je više moguće posebni. Izmjerljivi – izaberi nešto što morate voziti i vježbajte kako biste to postigli. Realistični – postavite realne rezultate koje težite da postignete. Rok – odredite krajnje vrijeme za realizaciju. Primjer cilja koji ne ispunjava ove uslove je slijedeći: Žlim izgubiti puno kila i biti zdraviji. Ovo nije specifičan cilj (nedostaje to koliko kila želite izgubiti?) mjerljiv (koliko sada imaš kilograma i koliko želiš reducirati kilažu) dostižan (nejasan cilj vodi ka pomanjkanju entuzijazma u nastojanju da se on ostvari) rok (da li planirate godinu dana raditi na tome da izgubite kilažu?).

S druge strane, pametni cilj bi izgledao ovako otprilike:

Trenutno imam 100kg.  U tri mjeseca želim da izgubim 30 kg sala, pridržavajući se efektivne dijete i svakodnevnih vježbi. Neko ko postavlja detaljan cilj kakav je ovaj, više je vjerovatno da će uspjeti i jednostavno je mjeriti njegov progres dostižnosti, i sadrži realan rok okončanja.

Za nas muslimane, naši ciljevi također  trebaju biti halalni. Ne možemo  postavljati naše životne ciljeve na osnovu onoga čime Allah nije zadovoljan ili da radimo vjerske stvari za šuo (tv). Naši ciljevi trebaju biti, ne samo pametni, već moraju prije svega biti iskreni i moralni također.

Izvor: Knjiga “10 Self Help Tips: From 10 Authentic Hadiths” autora Ismaila Kamdara

Za Akos.ba odabrao i preveo Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button