Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Priština: Put Meke krenula prva grupa kosovskih hadžija

Priština: Put Meke krenula prva grupa kosovskih hadžija

Prva od pet grupa muslimanskih vernika s Kosova krenula je večeras s prištinskog aerodroma “Adem Jashari” u Meku na hadž. Njih su sa aerodroma ispratili članovi porodica, prijatelji i predstavnici Islamske zajednice Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Sa Kosova ove godine ove godine na hadž ide 1080 hadžija, među kojima je i oko 400 žena. Hadž se obavlja jednom u godini i predstavlja jednu od pet dužnosti svakog punoletnog muslimanskog vernika, koju tokom života treba da ispuni ako mu to uslovi dozvoljavaju.

Veli Vitija iz Prištine po drugi put kreće put svetih mesta, Meke i Medine, na hadž.

“Zadovoljstvo je biti na tim mjestima. Ne može se opisati, to su posebni osećaji”, kaže Vitija.

Najmlađi hadžija ove godine je osamnaestogodišnji Erlet Janjeva iz Prištine. On kaže da mu je otac omogućio odlazak na hadž, te da su iz njegove porodice na hadžu po dva i više puta bili i njegov otac, deda i baba.

“Bio sam i na umri, ali hadž je drugačiji, emocije su veće. Da Allah podari svakom muslimanu da ide”, kaže Janjeva.

Jedna od žena koje idu na hadž je Lejla Feta iz Prištine.

“Kako nam je ovo obaveza, a i odavno sam željela da idem, hvala Bogu da mi se ove godine ukazala prilika. Onaj ko može ne treba da propusti da posjeti sveta mjesta jer tamo čovjek iskušava jačinu svog karaktera”, kaže Lejla.

Resul Rexhepi, generalni sekretar Islamske zajednice Kosova za AA kaže da večeras u prvoj grupi leti 216 hadžija.

“Sa Kosova ove godine putuje ukupno 1.080 hadžija. Oni su iz svih djelova Kosova. Nadamo se da će provesti miran i lahak hadž”, kaže Rexhepi.

Sa hadžijama putuje i 37 vođa grupa, kao i 8 ljekara. Oni su podeljeni u pet grupa. Druga i treća grupa kosovskih hadžija kreće u nedelju, a četvrta i peta u ponedeljak. Njihov povratak je predviđen za 16. i 17. septembar.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top