Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Priština: Na 18. Sajmu knjige oko 100 izdavača sa Kosova, iz Albanije, Makedonije…

Priština: Na 18. Sajmu knjige oko 100 izdavača sa Kosova, iz Albanije, Makedonije…

Na Sajmu učestvuje oko 100 izdavača sa Kosova, iz Albanije, Makedonije i kosovske dijaspore  U Palati mladih u Prištini je u toku tradicionalni 18. Sajam knjige u organizaciji Udruženja izdavača Kosova. Na Sajmu učestvuje oko 100 izdavača sa Kosova, iz Albanije, Makedonije i dijaspore, javlja Anadolu Agency.

Broj novih naslova na Sajmu je oko 1.200, dok je broj naslova iz poslednjih godina oko 4.500.

Valdete Spahiu Collaku, menadžerka jednog edukativnog centra iz Prištine, na Sajam je dovela svoje učenike. Ona za AA kaže da je Sajam knjige jako važan i predstavlja pravi praznik za ljubitelje knjige.

“Sajam nudi velike mogućnosti da se nabave knjige koje nemamo svakoga dana ovde na našem kosovkom tržištu, jer su na Sajmu i knjige iz Albanije, sa Kosova, možemo reći sa albanskih podrčja, ali osim na albanskom, ima knjiga i na engleskom i na drugim jezicima”, kaže Spahiu Collaku.

Među posetiocima Sajma je i Alber Gjoka iz Tirane, koji je došao da vidi nova izdanja. On je zadovoljan što tržište Albanije, Kosova i Makedonije postaje jedinstveno i bez prepreka i zato što služi i razmeni ideja.

“Tržište knjiga se razvija iz godine u godinu i imamo puno izdavačkih kuća kako sa Kosova, tako i iz Makedonije. Izdavačke kuće su sada u fazi konsolidacije i u smislu broja i sa aspekta kvaliteta, dizajna”, kaže Gjoka.

Organizatori očekuju da će Sajam ove godine posetiti oko 38.000 posetilaca, studenata, učenika, građana i poznatih ličnosti iz akademskog, književnog, intelektualnog i političkog života Kosova.

Sajam knjige se održava od 7. do 12. juna.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top