Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Prirodni fenomen: Jezero Tuz zimi je svijetloplavo, a ljeti crveno

Prirodni fenomen: Jezero Tuz zimi je svijetloplavo, a ljeti crveno

Jezero u posebnim vremenskim intervalima može biti i u tamnocrvenim tonovima. Uzrok ovoj pojavi je posebna vrsta mikroalge koja uspijeva samo u područjima visokog saliniteta.

 

 Jezero Tuz u Centralnoj Anadoliji, koje zimi ima svijetloplavu, a ljeti crvenu boju predstavlja pravi prirodni fenomen, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Odjela za istraživanja pri solani Koyuncu Kaldirim Mehmet Sait Koyuncu za AA je objasnio da posebna vrsta mikroalgi izaziva ovu neobičnu pojavu.

Jezero u posebnim vremenskim intervalima može biti i u tamnocrvenim tonovima. Obilne padavine povećale su nivo saliniteta i na taj način promijenile njegov biotop.

Mikroalga dunaliella salina, koju je nemoguće vidjeti golim okom osjetila je posljedice ove promjene. Ova mikroalga je vrlo često korištena u kozmetičkoj industriji i pripada porodici halofilnih zelenih mikroalgi (organizama koji se razvijaju na prostorima visokog saliniteta).

Na taj način došlo je do promjene njihove boje, ali i kvaliteta soli. Tako su bijela so i crvena voda posjetiocima pružile pravi festival boja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top