Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Priprema za investicije: Emir Katara u zvaničnoj posjeti BiH

Priprema za investicije: Emir Katara u zvaničnoj posjeti BiH

Šeik Tamim bin Hamad al-Thani susrest će se s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini.

Emir Katara, šeik Tamim bin Hamad al-Thani, boravit će u petak u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje će se susresti s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti.

Iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine je saopćeno da je planom posjete za 12:45 ati ispred zgrade Predsjedništva u Sarajevu predviđena ceremonija svečanog dočeka.

Nakon toga Al-Thani će se sastati s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poslije čega slijedi plenarni sastanak delegacije Katara s državnim Predsjedništvom, članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Prva posjeta BiH

“Nastupajuća posjeta šeika Tamima bin Hamada al-Thanija, emira Države Katar, ostavit će veliki pozitivan trag za dolazak velikih katarskih investicija u Bosni i Hercegovini”, kazao je u ponedjeljak ambasador Katara u Bosni i Hercegovini Rashid Mubarak Al-Kawari, prenosi Fena.

Bit će ovo prva posjeta šeika Tamima Bosni i Hercegovini od kako je 2013. godine došao na čelo jedne od najbogatijih zemalja na svijetu, kada ga je otac Hamad bin Khalifa al-Thani, dotadašnji emir, imenovao svojim nasljednikom.

Katar je jedna od privredno najrazvijenijih i najbogatijih zemalja svijeta, a njegova privreda temelji se na nafti i plinu, koji čine većinu izvoza i više od polovine bruto domaćeg proizvoda.

Šeik Hamad bin Khalifa al-Thani, otac emira Tamima, dok je bio emir Katara, 2010. godine sa suprugom je posjetio Bosnu i Hercegovinu.

Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top