Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Priprema iftara u Narodnoj kuhinji kod tetke Zilhe: Ramazanski dani u Sarajevu su nešto posebno

Priprema iftara u Narodnoj kuhinji kod tetke Zilhe: Ramazanski dani u Sarajevu su nešto posebno

Mislila sam da će tako biti dok je ratnih dejstava, međutim, tako je i dan danas. Prvi obroci su bili od 180 korisnika do 6.000 u najtežim godinama, 1993. i 1994. Poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma smo imali 3.000, a u posljednje dvije godine 1.023 redovna korisnika mimo ramazanskih dana. Ramazanski dani u Sarajevu su nešto posebno, kazala je tetka Zilha

Tokom ramazana, mjesec posta, kod muslimana se još više očituje osjećaj samilosti i spremnost da se pomogne onim, manje sretnim ljudima, posebno građanima koji su socijalno ugroženi, bolesni…

Glasovi, ali i miris jela i ovog ramazana dopiru iz Narodne kuhinje Stari Grad u Sarajevu, na čijem je čelu Zilha Šeta, svima poznatija kao tetka Zilha. Od jutarnjih sati volonteri i dugogodišnji radnici na čelu sa tetkom Zilhom rade na pripremi redovnih obroka ali i iftara za postače kako u Sarajevu tako i u drugim bh. gradovima.

Veliki broj bh. građana ali i bh. dijaspore i ovoga ramazana pomažu da oni koji nisu u prilici imaju pristojan iftar. U Narodnoj kuhinji se svakodnevno priprema pravi ramazanski meni, neki mesni obrok, zatim punjene paprike, čorba ali i neizostavna baklava.

Tetka Zilha je najdraža tetka velikom broju građana, a u razgovoru za AA podsjetila je da je kuhinja počela sa radom ratne 1992. godine.

“Mislila sam da će tako biti dok je ratnih dejstava, međutim, tako je i dan danas. Prvi obroci su bili od 180 korisnika do 6.000 u najtežim godinama, 1993. i 1994. Poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma smo imali 3.000, a u posljednje dvije godine 1.023 redovna korisnika mimo ramazanskih dana. Ramazanski dani u Sarajevu su nešto posebno”, ispričala je tetka Zilha.

Za redovnu kuhinju se pobrine kantonalna Vlada, a za postače građani i donatori. Među njima je, kazala je tetka Zilha, dosta turskih građana. Posebno se zahvalila gradonačelniku Burse Recepu Altepeu koji je pomogao da ovaj ramazan prođe u lijepoj atmosferi i bez problema.

“Neki dan sam poželjela da hoće ramazan trajati duže radi onog mira, nema psovki, niko nikog ne dira kao ni galame. Ovdje imam redovnih 236 postača, a svaki drugi dan imamo dodatne postače. Ljudi doniraju i za te iftare. Najdraža su mi ovih dana bila dva iftara koje smo pripremili za Višegrad. Planiramo i iftare za Maglaj”, pojasnila je tetka Zilha.

Također, još jedan drag iftar, kako kaže, uvijek postoji draži od dražeg, jeste onaj koji planiraju napraviti u Foči.

“Svi znaju, pogotovo bh. građani koliko je Foča nastradala tokom rata i koliko ima povratnika tamo. Možete misliti njihove radosti kada dobiju čorbu, meso jer to sebi ne mogu priuštiti”, kazala je tetka Zilha.

Tokom ramazana, naglasila je, veliki broj građana dolazi i pomaže Narodnoj kuhinji, a time i korisnicima.

“Da nije građana ne bismo mogli realizovati iftare. Također, da nije dijaspore koja se javi i pošalje. Imali smo slučajeve iz Australije, Irske, Kanade. Uvijek kažem, moja BiH nije mala ona je u cijelom svijetu. Posljednje dvije godine izražena je i pomoć iz Katara, Kuvajta, Turske”, kazala je tetka Zilha.

U KS-u postoji pet narodnih kuhinja. Osim one u Starom Gradu, tu su Crveni križ sa 2.000, Merhamet sa 1.200 korisnika, a zatim i Krst Svetog Ante i Caritas.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top