Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Priprema eksponata ratnih brigada za izložbu u Domu oslobodilaca na Žuči

Priprema eksponata ratnih brigada za izložbu u Domu oslobodilaca na Žuči

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena pomoćnikom načelnika Službe za obrazovanje, kulturu i sport Hamdijom Dizdarom posjetila je JU Muzej Sarajeva, gdje je u toku obrada eksponata za izložbenu postavku posvećenu 2. Viteškoj i 1. Slavnoj motorizovanoj brigadi ARBIH, koji će biti stalna postavka u Domu oslobodilaca na Žuči čija se izgradnja privodi kraju.

U spomen-sobi Doma oslobodilaca bit će izložene različite vrste oružja, ratne i druge opreme, od uniformi, amblema, do improviziranog oružja, koje su borci pomenutih brigada koristili u borbama vođenim za odbranu Žuči i Sarajeva od agresora.

„S obzirom na to da se privode kraju radovi na izgradnji Doma oslodilaca, pokrenute su  aktivnosti na muzejskom dijelu sadržaja koji će se nalaziti na trećoj etaži ovoga doma. Jedan dio eksponata i originalnih artefakata kao i dokumenata, koji svjedoče o dešavanjima na ratištu brda Žuč, obezbijeđen je putem brigada, Općine i Muzeja. To će biti sigurno vrlo interesantno svim turistima koji budu dolazili u Sarajevo i omogućit će im da na jednom mjestu dobiju osnovne informacije o tome šta se to dešavalo u ratnim godinama na ovome najvažnijem ratištu u Sarajevu i BiH”, rekao je Dizdar prilikom posjete Muzeju Sarajeva.

Direktor te ustanove Mirsad Avdić istakao je da se projekat stalnih postavki u dvije spomen-sobe u Domu oslobodilaca na Žuči realizira u okviru zajedničke saradnje i realizacije projekta “Kulturno-historijsko naslijeđe na prostoru Sarajeva s posebnim interesom za Općinu Novi Grad Sarajevo”.

„Muzejska postavka obuhvatit će oružje i ratnu opremu, te bogatu arhivsku građu koja je imala iznimnu vrijednost za stanovništvo i državu BiH tokom agresije“, rekao je Avdić, dodajući da će ova institucija pripremiti i tematsku izložbu oružja „Jatagan“ iz muzejske kolekcije „Staro Sarajevo“, koja će biti otvorena u Galeriji Općine Novi Grad, u četvrtak, 23. novembra, u povodu 25. novembra – Dana državnosti BiH.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top