Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Primirje u Siriji prvog dana Kurban-bajrama

Primirje u Siriji prvog dana Kurban-bajrama

Sinoć u ponoć odnosno prvog dana muslimanskog praznika Kurban-bajrama na snagu je stupilo primirje u Siriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

To je ranije najavio američki državni sekretar John Kerry. On je prošle sedmice govoreći na zajedničkoj konferenciji sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom nakon razgovora u Ženevi istakao da će primirje u Siriji nastupiti u ponedjeljak, 12. septembra.

Primirje u Siriji američki državni sekretar nazvao je “prekretnicom” dodajući da “vjeruje, zajedno sa Rusijom, da će u Siriji biti smanjeno nasilje te da će biti nastavljena kretanja ka mirovnim pregovorima i političkoj tranziciji”.

Dodao je kako će demilitarizacijom određenih zona u Siriji koje su pod opsadom biti otvoreni humanitarni koridori.

Primirje u Siriji pozdravila je većina svjetskih državnika, a šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier pozvao je sve sukobljene strane u Siriji da poštuju primirje koje su dogovorile delegacije SAD-a i Rusije.

Sirija je proteklih pet godina zahvaćena ratom od kako je vlada sadašnjeg predsjednika Bashara al-Assada nasilno potisnula mirni protest protiv njegove vladavine.

Prema podacima sirijskog Centra za političko istraživanje, najmanje 470.000 Sirijaca je poginulo od 2011. godine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com