Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Prilog „Preporoda“: Kontinuitet borbe protiv ekstremizma i terora

Prilog „Preporoda“: Kontinuitet borbe protiv ekstremizma i terora

Islamske informativne novine „Preporod“, u broju od 15. decembra 2015. godine, donose poseban Prilog posvećen Zajedničkoj izjavi bošnjačkih predstavnika, kao kontinuitetu borbe IZ i bošnjačkog naroda protiv ekstremizma, pod naslovom: „Od Rezolucije El-Hidaje 1945. do Zajedničke izjave 2015. godine“.

Pored teksta Izjave, u Prilogu se nalaze obraćanja reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjednika Sabora IZ Hasana Čengića, predsjednika Ustavnog suda IZ Fikreta Karčića, Hime Neimarlije i Enesa Karića. Prilog upotpunjuje intervju ambasadora Nusreta Čančara o tome kako samozvani tumači vjere pokušavaju ukrasti islam i njegove vrijednosti staviti u službu nasilja i terora.

„Iščekujući Kristalnu noć“ je tekst Akbara Ahmeda u kojem komentira izjavu Donalda Trampa, Zuhdija Hasanović analizira kako je moguće pri činjenju terora pozivati se na Poslanika milosti, Mustafa Cerić o vremenu neosjećajnog srca i nesavjesne duše, muftija Nedžad Grabus sagledava položaj muslimana i IZ u Sloveniji, dok prof. emeritus Mirsad Abazović piše o sigurnosnom samoprofiliranju i Islamskoj zajednici.

U povodu Mevluda, Preporod donosi tekstove o ličnosti Muhammeda, a. s. i ljubavi prema Poslaniku, te analizira odnos prema obilježavanju Mevluda na vjerskoj i kulturološkoj ravni.

Dr. Fahira Fejzić Čengić piše o Islamskoj zajednici, internetu i društvenim mrežama, a Fuad Šišić o uposlenicima kao najvažnijem resursu IZ. O problematici obrazovanja za Preporod govore dr. Halil Mehtić i dr. Nezir Halilović.

Preporod aktuelizira pitanje izgradnje spomen obilježja za 3176 civilnih žrtava rata u Prijedoru, te ukazuje na brojne probleme koji stoje na tom putu.

Muftijin stav, Glas imama, Iz dnevnika imama, Pogledi, Preporod pita, te vijesti iz medžlisa, kulture i dijaspore obogaćuju sadržaj i ovog broja Preporoda.

Preprod je dostupan na kioscima širom Bosne i Hercegovine.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top