Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Prijedor: Prve hatme u džematu Čaršija nakon 50 godina

Prijedor: Prve hatme u džematu Čaršija nakon 50 godina

Nedavno su održane prve hatme u prijedorskom džematu Čaršija-Stari Grad nakon više od 50 godina 

Više od pola stoljeća je bilo potrebno da se u prijedorskoj čaršiji pojave novi učači Kur’ana, i to dvije djevojčice i jedan dječak: Ajdina Nasić, Ajla Trnjanin i Ajdin Nasić.

Ova vrijedna djeca su uspješno priveli kraju mektebsku nastavu, tj. učenje Kur’ana i dva stupnja Ilmihala kod muallima Omer-ef. Redžića, imama Čaršijske džamije. 

Svečanosti hatmi su prisustvovale džematlije, ali i cijenjeni gosti, glavni imam MIZ Prijedor Husein-ef. Velić i prof. dr. Muharem Štulanović, redovni profesor na IPF-u u Bihaću koji su imali i prigodna obraćanja, u kojima su čestitali djeci i njihovom učitelju, zamolivši Allaha, dž.š., da džemat Čaršija dočeka još puno hatmi i lijepih događaja.

Predsjednik džematskog odbora i mutevelija džemata Čaršija Fuad Grozdanić je potom darivao djecu skromnim financijskim poklonima kao nagradu za njihov trud. Hatme su uljepšali Ermin i Nirveta Trnjanin koji su pripremili ručak za sve prisutne u svom restoranu Ena kod Čaršijske džamije.

Omer-ef. Redžić, imam Čaršijske džamije u Prijedoru, je naglasio da je svečanost hatmi pravi praznik za njegov džemat.

„Džemat Čaršija – Stari Grad je dočeka prvu generaciju svršenika mektebske nastave u posljednjih pola stoljeća.Ovaj uspjeh svima nama mnogo znači, i on pokazuje da se uporan rad isplati. Djeca su naša budućnost i sadašnjost, s njima moramo raditi i pomagati ih.

Troje djece koja su danas dala hatme su veoma talentovana, vrijedna i inteligentna, tokom nastave su bila redovna i isticala se svojim znanjem. Čestitam djeci i njihovim roditeljima, moleći Allaha, dž.š., da ih obaspe Svojom milošću i podari im puno uspjeha u životu.“, izjavio je Omer-ef. Redžić.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top