Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Prijedor: Odata počast ubijenim Bošnjacima prije 23 godine u logoru Keraterm

Prijedor: Odata počast ubijenim Bošnjacima prije 23 godine u logoru Keraterm

Preživjeli logoraši i članovi porodica ubijenih u logoru Keraterm kod Prijedora danas su posjetili prostor bivšeg zatočeničkog kampa u znak sjećanja na masakr koji su pripadnici tadašnje vojske i policije Republike Srpske izvršili nad logorašima na današnji dan prije 23 godine, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92″  Mirsad Duratović kazao je da je na današnji dan u ljeto 1992. godine izvršen najveći masakr nad logorašima logora Keraterm, kada je u noći sa 23. na 24. juli, u roku od oko pola sata, u prostoriji broj tri ubijeno oko 200 logoraša.

Mediha Ališković, supruga Vahida, koji je ubijen to veče zajedno sa svoja dva brata, svake godine dolazi na mjesto gdje je ubijen njen suprug. Te godine je bila trudna, a u decembru je na svijet donijela sina koji nikada nije upoznao oca. Danas žive u Švedskoj. 

Duratović je kazao da je cilj ovog obilježavanja prvenstveno podsjećanje na sve žrtve ovog logora, podsjećanje na zločin koji ne smije biti zaboravljen.

“Također, da podsjetimo i na sve planere i izvršioce ovog zločina da i oni neće biti zaboravljeni i da mi nikada nećemo odustati od potrage i procesuiranja kako izvršilaca tako i kreatora ovog logora”, istakao je Duratović.

Naglasio je da objekti bivšeg logora još uvijek nose ožiljke, jer su rupe vidljive i na zidovima, kao i ostaci krvi žrtava kao podsjetnik na zločin. 

“Keraterm je nijemi svjedok stradanja Bošnjaka Prijedora, pored zloglasnih logora Trnopolje i Omarska”, poručio je Duratović.

Logor Keraterm jedan od najozloglašenijih logora kroz koji je prošlo oko 3.000 logoraša, Bošnjaka i Hrvata iz Bosanske Krajine .

Na području Prijedora do sada su ukupno pronađene 463 lokacije iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top