Kulinarstvo

Ideje za nedjeljni doručak

Odavno smo se složili kako je doručak najvažniji obrok u danu te koliko je važno učiniti ga dijelom svakodnevne rutine.

Nakon noćnog odmora doručak je idealno sredstvo za pokretanje metabolizma i osiguravanje energije potrebne za predstojeći dan.

Doručkom bismo trebali osigurati približno 30% dnevnog unosa hrane, kako bi imali potrebnu energiju za obavljanje umnih i tjelesnih aktivnosti te kako bi što lakše zadovoljili potrebe organizma za vrijednim nutrijentima.

Naučne studije pokazale su da osobe koje konzumiraju doručak često imaju i općenito zdraviji stil života, lakše kontrolišu tjelesnu masu, rjeđe su depresivni, rjeđe izloženi emocionalnom stresu te se bolje nose sa životnim izazovima. Čest izgovor za preskakanje doručka je manjak vremena, no kvalitetan i hranjiv doručak ne zahtijeva ni puno vremena ni truda.

Evo nekih prijedloga za brzi i zdrav doručak:

Zobena kaša

Zobena kaša je hranjiv, ukusan i zasitan doručak. Ona, naime,osigurava vlakna i složene ugljikohidrate koji pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i idealna je za sve koji paze na liniju. To potvrđuje i studija objavljena ove godine u časopisu Annals of Nutrition and Metabolism koja je pokazala da doručkovanje zobene kaše može povećati osjećaj sitosti, što rezultira manjim kalorijskim unosim pri sljedećem obroku. Zobenu kašu kombinujte  s običnim ili voćnim jogurtom, a za slast joj dodajte med, javorov sirup ili jednostavno pri kuhanju dodajte žlicu do dvije đema od voća po želji. Želite li da doručak bude nutritivno još bogatiji zobenoj kaši dodajte orašasto ili suho voće ili pak sjemenke, a za dodatnu aromu “poigrajte“ se s cimetom.

Sendvič

Suprotno uvriježenom mišljenju, sendvič može biti sasvim solidan, hranjiv i kompletan dnevni obrok. Bitno je samo da sadrži prave kvalitetne i ukusne sastojke u pravim kombinacijama. Prednost sendviča je što zahtijeva tek kratku pripremu, a omogućuje neograničenu mogućnost kombiniranja sastojaka. Osvježite vaše sendviče integralnim pecivima sa sjemenkama i raznolikim salatama, maštovitim i hranjivim dodacima i obrok će odmah poprimiti novu dimenziju. Sendvič nudi bezbroj okusa, a mi vam predlažemo da iskoristite ostatke hrane od prethodnog dana i napravite ukusan doručak.

Omlet

Priprema omleta zahtijeva visoku temperaturu masnoće na tavici što znači i kratko vrijeme pečenja. Ipak, punjenje za omlet je potrebno pripremiti prije nego se razbiju jaja. To podrazumijeva da se sirovo povrće nasjecka i skuha, namirnice iz hladnjaka temperiraju na sobnu temperaturu, a sir nariba ili nareže na male kockice. Nedostaje li vam vremena punjene napravite dan prije ili minimizirajte.

Shake
Ništa nije brže od pripreme shakea. Dovoljno je ubacite sve sastojke u blender i dobro ih pomiješati do homogene smjese. Kako bi shake osigurao pravi početak dana svakako u njega ubacite jogurt ili mlijeko, kašiku  do dvije muslija kao izvor složenih uglijkohidrate te voće i/ili med, javorovov sirup i sl. za dodatnu slast. Eksperimentirati možete i s kikiriki maslacem, sjemenkama, ali i klicama:

Sir s pavlakom

Tradicionalno kontinentalno jelo može poslužiti kao brz i hranjiv doručak. Uz sir s pavlakom odlično pristaje i luk ili bijeli luk. Iako se u našim krajevima najčešće koristi crvena paprika, za novu dimenziju okusa začinite s chillijem, đumbirom ili kurkumom. Po želji, servirajte uz tostirani kruh.- savjetuje gastro.24sata.hr

Žitarice s voćem

Dan možete započeti i neobičnim kombinacija žitarica i voća. Tu će umjesto klasičnih mueslija i corn –flakesa zadaću odlično odraditi bulgur i kus-kus, a slično možete eksperimenitrati i s kvinojom.

Humus

Humus s tostiranim hljebom osigurat će dozu egzotike vašem doručku. Kako bi priprema bila što kraća i jednostavnija upotrijebite leblebije  iz konzerve. Slično, na vremenu ćete uštedjeti i ako koristite kupovni tahini umjesto da ga sami pripremate. Osim leblebija i tahinija, za pripremu hummusa će vam trebati i vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, limunov sok, sol, bijeli luk i malo vode.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button