Ekonomija

Prijedlog reformi iz privatnog sektora: Skupi notari i visoke dažbine guše poduzetništvo

Zakon propisuje da svi akti u vezi s registracijom ili promjenom u registraciji moraju ovjeriti notari, što stvara dodatne troškove

Prije mjesec u Službenim novinama FBiH objavljene su dugo očekivane izmjene Zakona o privrednim društvima FBiH. Poslovna udruženja i kompanije pozdravljaju ovaj pozitivan pomak, ali navode i da je potrebno kroz amandmane promijeniti niz odredaba, što bi dodatno olakšalo poslovanje privrednicima.

Niže notarske usluge, ujednačavanje dažbina među kantonima te preciznije definiranje pojedinih stavki, neki su od njihovih zahtjeva.

Prijedlog reformi

Alisa Gekić iz Udruženja za poduzetništvo i posao LINK Mostar za Faktor kaže da je usvajanje ovog zakona pozitivan korak. Ali ističe i niz pitanja koja se trebaju rješavati kroz amandmanski proces.

– Prema novom Zakonu, preduzeće, ako duži period nema poslovnih aktivnosti, mora ići u stečaj, ili da živi i stvara obaveze koje se akumuliraju. Ali mi predlažemo da se izmijene određeni članovi Zakona, s ciljem omogućavanja zamrzavanja privremeno neaktivnog preduzeća – navodi ona.

Dodaje da je ova odredba posebno važna firmama iz turističkog sektora koje ostvaruju prihode tokom turističke sezone, ali u ostatku godine nemaju većih aktivnosti.

Gekić kaže da se komplikacija javlja pri registraciji samih kompanija. Privrednici troše dragocjeno vrijeme na nepotrebne procedure.

– Svjedoci smo da preduzećima od dana upisa u sudski registar teku obaveze za zapošljavanje, komunalne naknade i plaćanje svih dažbina. Zagovaramo da početak rada ne bude vezan za činjenicu upisa u sudski registar, nego za momenat podnošenja izjave nadležnom općinskom organu o početku rada – navode iz Udruženja LINK.

S ovim se slaže i Zdenka Čorić, vlasnica firme Modex Tekstil iz Mostara, koja za Faktor kaže da se nakon dobijanja potvrde o registraciji mora pribaviti niz drugih dokumenata. Zbog toga ne bi trebalo firme finansijski teretiti u ovom periodu.

Gekić ističe i da postoji potreba za smanjenom ulogom notara pri ovjeri dokumenata jer to firmama predstavlja nepotreban teret.

– Zakon propisuje da svi akti u vezi s registracijom ili promjenom u registraciji moraju notari, što stvara dodatne troškove i poništava ostale odredbe Zakona. Naše aktivnosti su usmjerene na inicijativu da se ovaj član izbriše ili izmijeni, s ciljem olakšavanja i pojednostavljenja procedura – tvrdi Gekić.

Amandmanska faza

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je za Zakon o privrednim društvima FBiH i iz Udruženja LINK nadaju se da će uskoro doći do izmjene pojedinih odredbi ovog Zakona. Na taj način bi, navode oni, bili ostvareni dodatni pozitivni efekti za privredu i preduzetnicima bi bilo olakšano poslovanje i otvaranje novih kompanija.

Troškovi registracije

Umjesto da se kantonalne sudske takse smanjuju, svjedoci smo da svake godine sve više i više troškovi registracije rastu. Naprimjer, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu taksa za registraciju košta 675 KM i znatno je porasla od 2007. godine kada je koštala 150 KM. Navedena taksa u ostalim je kantonima niža, pri čemu su naše inicijative upućene i na smanjenje taksa kroz izmjene Zakona o sudskim taksama i tarifi sudskih taksa, kazala je Alisa Gekić iz Udruženja LINK.

(A. Perčo/Faktor.ba)

Povezani članci

Back to top button