Nauka i tehnologija

Prije nego što pristanete na honorarni online posao obratite pažnju na ovo…

Sa sve većom nezaposlenošću i općenitim manjkom novčanih sredstava, okrećemo se honorarnim poslovima i to sve češće i češće onima online na stranicama tipa freelancer.com ili fiverr.com. U teoriji sve to zvuči vrlo primamljivo. Prijavite se za neki kraći honorarni posao, obavite i dobijete novac i sve to u vrlo kratkom vremenu. Ali naravno, to zvuči predobro da bude istinito. Prvo, trebate dobiti taj honorarni posao, onda dati postotak stranici posredniku, ali je li to sve?

Ko je “vlasnik” vašeg rada?

Novinari su imali sva prava na svoje uratke te su ih mogli objavljivati u više novina ili časopisa. Danas uredništva “kupuju” vaš članak, recenziju… Vi ste unajmljeni i vaš rad pri završetku pripada njima. Ako objavite vaš uradak na nekom drugom mjestu poput vašeg bloga ili ga stavite u portfolio, uredništvo vas legalno može tužiti (do sada još uvijek nema zabilježenih slučajeva).

Šta se dogodi ako vas tuže?

Novinarske redakcije imaju osiguranje protiv libele za svoje zaposlenike, ali honorarci nisu te sreće. Ako neko tuži novinarsku redakciju zbog vašeg članka, vi ste dužni platiti sudske troškove. Kako biste izbjegli ovakve situacije, možete zatražiti izbacivanje te klauzule iz ugovora ili se dogovoriti oko limita, tj. da ćete platiti iznos koji vam je plaćen za spomenuti članak.

Kako i kada ćete biti plaćeni?

Ovo bi trebalo biti vrlo jednostavno, ali ne zaboravite pogledati šta vam piše u ugovoru. Neke kompanije plaćaju preko Paypala čim im pošaljete članak, neki plaćaju nakon što obavite posao, tj. nakon što urednik dozvoli objavu istoga, a neki vam plaćaju tek nakon što se članak objavi što može značiti da ćete se načekati.

Također, uvjerite se da su iznos i vrijeme tačno navedeni u ugovoru i pokušajte se dogovoriti oko plaćanja dijela iznosa ako se vaš članak ipak ne objavi.

savjetnica.com

Povezani članci

Back to top button