Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Prije 24 godine Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN

Prije 24 godine Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN

Na današnji dan, 22. maja 1992. godine, prije tačno 24 godine, Republika Bosna i Hercegovina primljena je u Ujedinjene nacije (UN), stoga je ovaj dan jedan od najvažnijih u historiji zemlje, piše Anadolu Agency(AA).

RBiH primljena je u UN nakon donošenja Rezolucije 755 – prijem BiH u UN, od 20. maja 1992. godine.

Za vrijeme svog 24 godišnjeg članstva u UN-u, Bosna i Hercegovina je izabrana za nestalnu članica Vijeća sigurnosti UN-a, u periodu 2010. – 2012. godina.

Republika Bosna i Hercegovina inače, u UN je primljena poslije proglašavanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja zemlje u aprilu 1992. godine. Tog dana, 6. aprila, koji se, inače, proslavlja i kao Dan Grada Sarajeva, BiH su priznale države tadašnje Evropske ekonomske zajednice (EEZ), današnje EU, a dan kasnije i SAD.

Dan međunarodnog priznanja, 6. april, uzima se kao zvaničan datum početka agresije na BiH i Sarajevo, iako su stradanja stanovništva zabilježena mjesecima ranije, kao oni u februaru i martu 1992. u tadašnjem Bosanskom Brodu, sada samo Brodu, Bijeljini, kao i Kupresu.

No, izravni napad tada regularnih snaga bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) desio se još početkom oktobra 1991. godine od 2. do 5. paljenjem sela Ravno u tadašnjoj opštini Trebinje, sada samostalnoj općini u Federaciji BiH istoimenog naziva.

A, upravo u oktobru 1991. godine Bosna i Hercegovina izglasava suverenost. Na osnovu toga je uslijedio i referendum za nezavisnost koji je sproveden 29. februara. i 1. marta 1992. godine, kojeg je većina srpskog stanovništva bojkotovala.

No, na referendumu, na kojem se 2.061.932. građana ili 99,44 posto (ukupno glasalo 2.073.568 građana sa pravom glasa ili 64,31 posto) izjasnilo za utvrđivanje statusa Bosne i Hercegovine kao “suverene i nezavisne države ravnopravnih građana i naroda – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com