Vijesti iz zemlje

Preživjele žrtve genocida obilaze mjesta egzekucija hiljada Srebreničana

Članice udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine, danas posjećuju mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijani, te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvo su posjetili stratište na fudbalskom stadionu u Novoj Kasabi, a nakon toga i stratište u Kravici, tačnije krug Zemljoradničke zadruge i polaganjem cvijeća, te učenjem Fatihe prisjetile se i odale počast Bošnjacima ubijenim na ovom mjestu.

”Bošnjaci su zatvoreni u ove hangare ovdje, i ubijeni na monstruozan način. Na njih su pucali iz svih oružja, bacali bombe na njih. To se sve dešavalo 13. jula 1995. godine negdje iza 18 sati. Nakon što su ih pobili ovdje, onda su stavili sijeno po njima s namjerom da mrtva tijela zapale. Međutim, odustali su od te ideje, i onda su teškim mašinama 14. i 15. jula razvalili zid da bi proširili ulaz. Nakon toga su ih bagerom tovarili na kamione i odvozili u masovne grobnice u Glogovoj. To je primarna masovna grobnica. Kasnije su prekopali tu grobnicu i tijela zakopali u sekundarnu masovnu grobnicu u Zelenom Jadru”, rekao je Hasan Hasanović, kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i dodaje da je u Kravici strijeljano više od 1.300 muškaraca i dječaka.

”Samo dvojica su preživjela i oni su svjedočili u Hagu. Ovo je jedno od najtežih mjesta poslije Pilice, jer su ovdje žrtve ubijane u objektu, dok su na drugim mjestima ubijane na otvorenom prostoru”, istakao je Hasanović.

Nuri Mustafić iz srebreničkog sela Bajramovići u genocidu ubijena su tri sina i suprug. Danas, kao i prethodnih godina, obilazi stratišta.

”Tri sina su mi ubijena. Ovdje u Kravici mi je ubijen sin Mirsad Mustafić. Odavde su ga odvezli i našli smo ga. Dvojicu su mi uzeli od mene u Mršićima. Jednog sam našla, jedan je još negdje u grobnici. Iz godine u godinu sve je teže, ali eto borim se da još koji dan duže živim, da pronađem trećeg sina. Kažu da eto ima neka grobnica, i da bi on mogao biti tu”, kazala je majka Nura.

Pored stratišta u Novoj Kasabi i Kravici preživjele žrtve genocida će obići i stratišta Orahovac, Petkovci, Brana, Kozluk, Branjevo i Pilica, a 17. jula 2019. godine će posjetiti stratište Godinjske Bare u Trnovu gdje je strijeljano šest srebreničkih Bošnjaka.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button