Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Prezentacija u Gazi Husrev-begovoj biblioteci: Rohinja muslimani – najprogonjeniji narod u svijetu

Prezentacija u Gazi Husrev-begovoj biblioteci: Rohinja muslimani – najprogonjeniji narod u svijetu

U cilju podizanja svijesti javnosti o Rohinja muslimanima Mijanmara, u auli Gazi Husrev-begove biblioteke postavljen je video monitor sa Power Point prezentacijom koja govori o tom najprogonjenijem narodu u svijetu i njihovom stradanju

 

Rohinja narod je do unazad tri godine bio gotovo nepoznat široj svjetskoj javnosti, a prema podacima UNHCR-a, od januara do marta 2014, je „prokrijumčareno“ preko 87.000 Rohinja u Indoneziju i Maleziju. Nad Rohinjama se već dugo čini nezamislivo nasilje koje se ogleda u najstrašnijim mučenjima, silovanjima, porobljavanju, oduzimanju zemlje i prava na kretanje, seksualnom ropstvu, rušenju džamija i škola, progonima.

Mediji širom svijeta su, u proteklom periodu, donosili slike „ljudi sa broda“ gdje smo mogli vidjeti napaćene Rohinje, gladne, žedne, uplakane,  bez pomoći i nade kako pokušavaju pobjeći strašnoj torturi koju nad njima vrše arakanski politički operativci, budistički monasi i obični Arakanci  u Mijanmaru.

Na inicijativu reisu-l-uleme IZ u BiH, Husein ef. Kavazovića  pokrenuto je više aktivnosti kojima se BH javnost  nastoji upoznati  sa sudbinom Rohinja muslimana. Jedna od takvih aktivnosti je i ova prezentacija u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Prezentacija će biti postavljena sve do 10. septembra 2015, i može se pogledati svakim danom od 9:00 do 17:00 sati.

rijaset.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top