Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Prevent u ekspanziji: Kinezi spašavaju njemačku autoindustriju od Bosanaca

Prevent u ekspanziji: Kinezi spašavaju njemačku autoindustriju od Bosanaca

Prevent je jedan od najznačajnijih privrednih subjekata u Goraždu

Kako pišu njemački mediji, osnovni razlog zbog kojeg se njemačka firma odlučila na ovaj potez jeste da se spriječi bosanska familija Hastor da preuzme punu kontrolu nad Grammerom.

Njemačka TV stanica N-TV objavila je ovaj tekst na internet stranici uz naslov „Kinezi spašavaju Grammer od Bosanaca“, a slično su izvijestili i ostali mediji.

Kinezi će udio u vlasništvu Grammera platiti 60 miliona eura.

Prodaja udjela od deset posto pomoći će Gammeru da odbije investicionu grupu koju kontroliše bosnanska familija Hastor a koja već ima 20 posto vlasništva u Grammeru,“ prenosi agencija Reuters na engleskom jeziku.

BiznisInfo je ranije objavio da su Hastori nedavno zatražili da im se dozvoli da imenuju svojih pet članova Nadzornog odbora i izvršnog direktora Grammera.

Menadžemnt Grammera odbio je zahtjev a familija Hastor je potom zatražila vanredni sastanak dioničara.

Kompanija Grammer AG bavi se izradom sjedišta i opreme za unutrašnjost vozila. Kompanija je u prvih šest mjeseci prošle godine imala prihode od 860 miliona eura. Grammer ima 12.000 zaposlenika i radi u 20 zemalja širom svijeta.

Porodica Hastor, preko svojih kompanija Cascade i Halog, već ima 20 posto vlasništva u Grammeru, a nedavno su iskazali želju za preuzimanjem pune kontrole nad kompanijom koja je jedna od najvažnijih u njemačkoj autoindustriji. Nijemci su ovo nazvali “pokušajem neprijateljskog preuzimanja”, piše biznisinfo.ba.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top