Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Prevent preuzeo njemačku kompaniju Machalke: Širenje proizvodnje namještaja

Prevent preuzeo njemačku kompaniju Machalke: Širenje proizvodnje namještaja

Preuzimanjem proizvođača luksuznog namještaja, Prevent namjerava uključiti i druge kompanije iz BiH za izvoz namještaja u EU

 

Bosanskohercegovačka firma Prevent preuzela je kompaniju Machalke, koja 40 godina na njemačkom tržištu proizvodi luksuzni namještaj.

Iz Preventa su saopštili da namjeravaju uključiti i druge domaće proizvođače namještaja kako bi plasirali proizvode na tržište Evropske unije, prvenstveno Njemačke.

Tako bi, poručuju, bh. kompanije sve više izvozile gotove proizvode na ovo tržište, umjesto dosadašnje prakse izvoza sirovina.

Vrijednost akvizicije nije objavljena.

Trgovački suficit

“Drvoprerađivačka je jedna od rijetkih industrija u Bosni i Hercegovini koja ostvaruje trgovački suficit i svake godine ostvaruje povećanje izvoza. Stoga smo uvjereni da već sada poznate komparativne prednosti BiH, kao tržišta za proizvodnju namještaja, mogu biti samo ojačane i usmjerene ka daljem stvaranju dodane vrijednosti u konačnim proizvodima“, istakao je Hubertus Klaes, direktor divizije namještaja u Prevent grupaciji.

Dodao je da Prevent grupacija i Machalke nude platformu za realizaciju ovih strateških ciljeva.

Prevent grupacija posluje na 20 lokacija u svijetu i zapošljava više od 12.000 ljudi u autoindustriji, tekstilnoj, kožnoj, modnoj i industriji izrade zaštitne konfekcije te u industriji namještaja.

Izvor: Al Jazeera 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top