Historija i tradicijaUmjetnostVijesti iz zemlje

Premijera kaside „Vakifi“: Njegovanje kulturno-historijskog i vjersko-tradicijskog naslijeđa

– Projekat dolazi u godini kada obilježavamo 500 godina od kad je Gazi Husrev-beg postavljen za namjesnika. Za nas koji smo radili na ovom projektu i to je bio jedan od znakova da će dobro djelo koje ostavimo iza sebe nadživjeti onoga ko dobro čini – rekao je danas Mustafa Isaković, sarajevski imam, poznati interpretator islamske duhovne muzike, producent i autor važnih projekata, na premijeri novog projekta “Vakifi“.

Premijera velikog nacionalnog projekta u čijem fokusu je priča o medresama koje djeluju unutar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i o drugim važnim vakufima na kojima počiva naša država, održana je u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Obrativši se prisutnima, Isaković je naglasio da je u ovom projektu aktivno učešće uzelo preko 200 osoba.

– Kasida „Vakifi“ je širok projekat koji je realiziran u Tuzli, Cazinu, Banjoj Luci, Travniku, Zagrebu, Mostaru, Novom Pazaru, Visokom, Foči i Sarajevu. Produkcijska ekipa je u prethodna tri mjeseca prešla više od 4.000 km s ciljem da se ovaj posao privede kraju. Projekat dolazi u godini kada obilježavamo 500 godina od kad je Gazi Husrev-beg postavljen za namjesnika. Za nas koji smo radili na ovom projektu i to je bio jedan od znakova da će dobro djelo koje ostavimo iza sebe nadživjeti onoga ko dobro čini – rekao je ovom prilikom Isaković.

Želja je bila afirmisati odgoj i obrazovanje kroz medrese, ali i put duhovnosti koji se baštini u tekijama.

– Veoma sam sretan što smo počašćeni da i svi mi koji smo radili jedan ovakav projekat na neki način budemo vakifi koji će generacijama koje dolaze ostaviti jedan edukativni materijal u formi videa koji će ih pokretati da dalje istražuju na ovom polju – poručio je Isaković.

Na promociji je dodijeljeno 70 zahvalnica za podršku projektu, među kojima je i zahvalnica Media centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Posebna zahvalnica za doprinos projektu dodijeljena je reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću.

Na kraju programa prikazan je video-spot, uz velike ovacije prisutnih.

Ovim projektom poslana je poruka o njegovanju kulturno-historijskog i vjersko-tradicijskog naslijeđa koje baštinimo kao stanovnici Bosne i Hercegovine.

Preporod.info

Povezani članci

Back to top button