Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Premijer Zvizdić u Novom Pazaru: Bošnjaci Sandžaka mogu računati na nas

Premijer Zvizdić u Novom Pazaru: Bošnjaci Sandžaka mogu računati na nas

– Zvizdić je tokom protokolarne posjete Novom Pazaru obišao i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) gdje se na svečanoj sjednici obratio vijećnicima

 Predsjedavaći Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je danas u Novom Pazaru da će Bosna i Hercegovina zadržati kurs dobre međususjedske saradnje i ekonomskog razvoja u regionu i pružio punu podršku Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) na očuvanju bošnjačkog nacionalnog identiteta.

Zvizdić je tokom protokolarne posjete Novom Pazaru obišao i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) gdje se na svečanoj sjednici obratio vijećnicima.

Istakavši da se o Bosni i Hercegovini više ne govori o “državnom slučaju” već o “odgovornoj državi” Zvizdić je rekao da u Bosni i Hercegovini postoji volja da se pomogne Sandžaku.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je ponovio da postoji spremnost da se organuzuje biznis forumu kako bi se predstavili poslovni potencijali iz Sandžaka i načini ulaganja BiH privrednika u ovim područjima preko različitih kapaciteta ekonomske saradnje.
“Osim naše kulturne i nacionalne saradnje zamah trebamo dati ekonomskoj saradnji i načinima na koji Bosna i Hercegovina i naši privrednici, koji već imaju kapaciteta da budu investitori van BiH, vam mogu pomoći da i vi vaše potencijale stavite u funckiji razvoja vaše općine, cijelog kraja i da, naravno, očuvate vaše nacionalno tkivo i biće na ovim prostorima”, poručio je Zvizdić.

On je, uz podsjećanje da njegovi preci potiču iz Sjenice, pružio punu podršku Bošnjačkom nacionalnom vijeću na zalaganju za očuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka i izrazio zahvalnost zbog toga.

“Velika je razlika biti Bošnjak u Sarajevo i biti Bošnjak i štititi bošnjačke interese u Novom Pazaru i Sjenici. Mi to znamo i u svakom smislu možete računati na nas. Cijenim ono što radite, način kojim ste posvećeni očuvanju svoje nacije, vjere, tradicije. Tu smo da vam pomognemo“, podvukao je Zvizdić u obraćanju na svečanoj sjednici predstavničkog tijela Bošjaka koji žive u Srbiji.

On je vijećnike upoznao sa situacijom u Bosni i Hercegovini navodeći da su ovoj godini napravljeni ozbiljni koraci ka članstvu u EU sa isčekivanjima da se naredne godine dobije status kandidata i otvaranja poglavlja te da će do ljeta 2016. godine biti aktiviran akcioni plan (MAP), kao zadnji korak, za članstvo BiH u NATO.
Prema riječima Zvizdića, prioritet BiH je ekonomski razvoj uz pokretanje već postojećih projekata u vezi energetike, putne infrastrukture, poljopriverde i drvne industrije.

Mir i stabilnost u regionu, podvukao je on, predstavlja preduslov za ekonomski razvoj i zajednička sjednica vlada BiH i Srbije je dobra poruka.
“Čuli smo pozitivne poruke premijera Srbije Aleksandra Vučića. Zapažena je njegova izjava da želi posebno da radi na poboljšanju odnosa Srba i Bošnjaka u regionu. Te poruke obavezuju i mi ćemo stalno jedni druge podsjećati na takve izjave. Slažemo se sa svim postupcima koji vode pomirenju Bošjaka i Srba i naravno Bosne i Hercegovine i Srbije. Posebno na ekonomskom planu”, rekao je Zvizdić.
On je istakao da između predstavnika Bošnjaka i Srba postoje mimiolaženja u nekim stavovima i da neće imati isti stav u vezi Srebrenice, zato što, kako je konstatovao, postoje presude međunarodnog suda.

Govoreći o 9. januaru, Danu Republike Srpske, Zvizdić je izrazio neslaganje da Vlada Srbije prisustvuje obilježavanju tog datuma jer se, kako je rekao, kosi s presudom Ustavnog suda BiH.

– Bošnjaci postali politički faktor 

Zvizdić je naglasio i da su Bošnjaci postali politički faktor i da se u Bosni i Hercegovini i regionu ništa ne može raditi bez učešća Bošnjaka.
“Budite uvjereni da Bošjaci u našoj matici iz dana u dan jačaju i ta tendencija se i dalje nastavlja“, kazao je Zvizdić.
Predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin je ispred tog tijela Zvizdića upoznao s radom BNV-a, rekavši da su bošnjački poslanici u Skupštini Srbiji uključeni u svim političkim procesima evrointegracija Srbije, prava manjina kao i usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.
“Ostvarivanja prava Bošnjaka u ovoj državi je još uvijek teško, ali se trudimo da od Srbije napravimo jednu modernu državu koja će biti prijatelj svim susjedima, koja će biti ekonimski razvijena i u kojoj će manjine moći da koriste državne mehanizme za ostvarenje svojih prava”, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je u ime svih vijećnika izrazio zahvalnost i dobrodošlicu gostu iz Sarajeva.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas ranije je posjetio opštinu Novi Pazar gdje se susreo s potpredsjednikom srbijanske vlade i ministrom trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Akos.ba 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top