Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Premijer Malezije Mahathir Mohammad čestitao Dan nezavisnosti BiH

Premijer Malezije Mahathir Mohammad čestitao Dan nezavisnosti BiH

Premijer Malezije Mahathir Mohammad čestitao je građanima Bosne i Hercegovine 1. mart, Dan nezavisnosti BiH uz poruku da će ova evropska zemlja ostvariti napredak u svakoj oblasti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Siguran sam da će s Bosancima i Hercegovcima posvećenim razvoju svoje zemlje BiH ostvariti veliki napredak i postati dijelom unije evropskih zemalja”, poručio je u malezijski premijer prilikom posjete privrednika iz Bosne i Hercegovine.

Od održavanja referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine na kojem je od 64 posto građana koji su se odazvali glasanju, 99,44 posto glasalo za nezavisnost prošlo je 27 godina.

Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana Bošnjaka, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Referendum o nezavisnosti, održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, značio je potvrdu opredjeljenja većine građana prema budućnosti BiH, ali je bio i uvod u troipolgodišnji krvavi rat, agresiju na BiH koja je odnijela više od stotinu hiljada žrtava, dok je više od milion građana Bosne i Hercegovine protjerano s ognjišta.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top