Vijesti iz zemlje

Predstavnici Koordinacije bošnjačkih NVO posjetili Višegrad

Delegacija Koordinacije je brojala 11 članova članica Koordinacije iz Sanskog Mosta, Živinica i Sarajeva

Foto: Akos.ba

Domaćin sastanka je bio Esad ef. Grabus, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Višegrad, koji je gostima poželio dobrodošlicu i zahvalnost na posjeti. Naglasio je da, nažalost, malo bošnjačkih predstavnika posjećuje Bošnjake Višegrada i interesuje se za njihov status u mjestu gdje je počinjen genocid tokom proteklog rata. Zahvalio se Koordinaciji što je poslala delegaciju nakon prošlosedmičnog okupljanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u ovom gradu.

Bošnjački povratnici su prepušteni sami sebi u borbi za osnovna ljudska prava u gradu u kojem je u genocidu ubijeno preko 3.000 Bošnjaka što je potvrđeno i presudama Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

U Višegradu trenutno osnovnu školu pohađa 23 bošnjačke djece na cijeloj opštini. Broj povratnika u grad ne prelazi broj od 20, a prije rata su Bošnjaci činili 90% stanovništva u gradu.

Delegacija Koordinacije je posjetila Medžlis IZ Višegrad, Carevu džamiju koja je sagrađena polovinom XVI stoljeća, kuću “Živa lomača” u Pionirskoj ulici u kojoj je živo spaljeno 61 civila, starih ljudi, žena i djece te most Mehmed paše Sokolovića koji povezuje dvije strane Drine.

Također, delegacija je posjetila i mezarje na kojem se nalazi spomenik sa kojeg su predstavnici Srba uklonili riječ genocid.

Koordinacija apeluje bošnjačkim političarima i svim relevantnim strukturama na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini da pomognu održiv povratak u manji bh entitet investiranjem u infrastrukturu, lokalne puteve, elektroenergetsku mrežu kao i otvaranje radnih mjesta.

Pomozimo Višegrad, grad u kojem su rezulati genocida vidljivi i statistički dokazani!

Aktivnosti Koordinacije možete pratiti preko službene Facebook stranice:

Koordinacija bošnjačkih NVO  

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button